Annette Gothóni tiimeineen levittää tietoa silpomisen vaaroista Somaliassa, esitteli silpomisvälineen MTV:lle: "Tällä on silvottu yli tuhat tyttöä"

4:37
Gothóni on jakanut Somaliassa tietoa silpomisen vaaroista.

Tyttöjen silpomisella on Somaliassa pitkät ja vahvat perinteet. World Vision Suomen ohjelmajohtaja Annette Gothóni vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa ja kertoi, että muutos perinteeseen vaatii vankan tuen saamisen.

– On tärkeää, että saadaan paikallisten tuki. Tämä ei ole vain naisten asia, vaan myös miehet ja päättäjät täytyy saada keskusteluun mukaan.

Gothóni on matkustanut useasti Somaliaan ja jakanut tietoa tyttöjen silpomisen vaaroista. Siinä, missä silpominen on Suomessa rikos, niin Somaliassa paikalliset uskovat toimenpiteen kuuluvan tyttöjen elämään.

Yksi silpomisen jälkeisistä vaaroista on se, että naisen ensimmäinen synnytys pitkittyy ja tästä syystä lapsi saattaa syntyä kuolleena.

– Paikalliset ovat olleet yllättyneitä kuullessaan, että monet heidän kokemistaan haitoista ja ongelmista eivät liity naiseuteen, vaan silpomisen perinteeseen.

Silpomista toteutetaan eri välineillä ja eri oloissa

Gothóni kertoo, että toimenpiteen ympäristö ja tyttöjen olot vaihtelevat maan ja kaupungin välillä hyvinkin paljon. Myös toimenpidevälineet vaihtelevat tekijän mukaan.

Gothóni esittelee suorassa lähetyksessä veitsen, jolla on suoritettu silpominen jopa tuhannelle tytölle.

– Sain tämän veitsen Kenian maaseudulta. Tällä on silvottu yli tuhat tyttöä. Siellä olosuhteet ovat todella heikot eli tytöt eivät saa minkäänlaista puudutusta. Muut naiset pitävät tytöstä kiinni, kun silpominen suoritetaan tämänkaltaisilla teräveitsillä.

Kylän naiset mukana toimenpiteen rahoittamisessa

Toimenpide ei suinkaan ole ilmainen. Kylän naiset hankkivat varat toimenpiteeseen ja siihen, että silpomisen toteuttava henkilö saadaan kuljetettua kylään. Toimenpiteen suorittaa aina nainen.

Toimenpiteen tekijää arvostetaan paikallisten keskuudessa paljon. Heidän uudelleentyöllistymisensä onkin yksi World Vision Suomen tehtävistä.

– Toimenpiteen tekijät saavat hyvän toimeentulon työstä. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme onkin löytää heille uusi toimeentulo.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja