Yhdysvallat 2000. Ohjaus: Mimi Leder. Käsikirjoitus: Leslie Dixon Catherine Ryan Hyden samannimisen romaanin pohjalta. Tuotanto: Steven Reuther, Peter Abrams, Robert Levy. Kuvaus: Oliver Stapleton. Leikkaus: David Rosenbloom. Musiikki: Thomas Newman. Pääosissa: Haley Joel Osment, Kevin Spacey, Helen Hunt, Jay Mohr, James Caviezel, Jon Bon Jovi, Angie Dickinson. Kesto: 123 min.
Itkemistä voi - näkökulmasta ja tilanteesta riippuen - pitää joko puhdistavana purkauksena tai rasittavana volinana. Elokuvat, jotka synnyttävät katsojassa kyynelten kaltaisia emotionaalisia reaktioita, edustavat nekin joko katharsista tai sentimentaalista siirappia.
Valitettavan usein kaikki tunnepitoiset draamat niputetaan saman, tylyn otsakkeen alle: nyyhkyleffat, naisten elokuvat. Valitettavaa nimenomaan siksi, ettei laskelmoidulla surussa räpiköinnillä ole mitään tekemistä aidon koskettavuuden kanssa.
Mimi Lederin uusin draama Anna hyvän kiertää lukeutuu viimeksimainittuun kategoriaan. Rauhantekijän ja Deep Impactin ohjaaja on tarttunut tarinaan, jonka vivahteet olisivat vähäisemmän visionäärin käsissä helposti lipsahtaneet mauttomaksi mössöksi.
Steven Spielbergin oppityttäreksi tituleerattu Leder on osoittanut taitavansa sekä tarinan kuljetuksen että sen syväluotauksen. Kuten jo maailmanlopun viimeisiä hetkiä maalaillut Deep Impact osoitti, ohjaaja on kiinnostunut enemmän pelastettavista kuin pelastajista. Suuria sankareita ei Lederin leffoissa ole nähty, inhimillisiä toimijoita sitäkin enemmän.
Anna hyvän kiertää on kertomus Trevor-pojasta (Haley Joel Osment), joka uuden opettajansa Eugenen (Kevin Spacey) kannustamana kehittää oman reseptinsä maailman muuttamiseksi. Trevorin idea on yksinkertainen: kun teet hyvän teon kanssaihmisellesi, älä odota vastapalvelusta, vaan 'anna hyvän kiertää'. Pyyteettömien palvelusten ketjun kasvaessa maailmasta tulee parempi paikka asua ja elää - vai tuleeko?
Mitään ihmetarinaa draama ei tarjoa. Trevor on ja pysyy alkoholisti-äidistään (Helen Hunt) huolta kantavana pikkupoikana, jonka idealismi koskettaa kyynisen opettajan ohella niin kaatopaikalla notkuvaa narkkaria kuin upporikasta liikemiestä.
Kymmenvuotiaasta ei tehdä kristusta, eikä hyvän kierrätyksestä missään vaiheessa kasva itsetarkoituksellisen suurieleistä missiota. Kerronnan taituruus piilee ohjaajan kyvyssä katkoa tyhjältä säälittelyltä siivet heti alkuunsa; tuntea saa muttei heittäytyä sentimentaalisen virran vietäväksi, elokuva toteaa.
Anna hyvän kiertää on ennen muuta erinomaisten näyttelijöiden yhteistyön hedelmä. Kuudes aisti -elokuvasta oscar-ehdokkaana ollut Haley Joel Osment tekee Trevorista todentuntuisen pojanviikarin, jota elämän kolhut eivät vielä ole lannistaneet apaattiseksi.
Helen Huntin ylityöllistetty Arlene on arjen riepottelema äitiparka, joka hukuttaa kroonista syyllisyydentuntoaan vodkapulloon. Kevin Spacey liittää roolirepertuaariinsa jälleen yhden loistosuorituksen menneisyyden murtamana miehenä, jonka suojamuurin läpäisee vain pikkupojan syvä usko ja luottamus.
Anna hyvän kiertää on tervetullut poikkeus elokuvatarjontaan, jonka markkinoilla tanakka toiminta ja testosteroni jylläävät. Ihmisenkokoinen lämminhenkisyys ei ole tämänkään päivän trendi.
Teksti: Outi Heiskanen
Kuva: Sandrew Metron