Ankara maahanmuuttopolitiikka puhuttaa Tanskassa vaalien alla

Tanskassa vaalien alla puheenaiheeksi on noussut Tanskaan muuttamaan pyrkivien, EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden ankara pistetystysjärjestelmä. Käytännössä maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmä tekee ulkomaalaisten töihinpääsyn Tanskassa erittäin hankalaksi.

Kööpenhaminalainen asianajaja Laura Majbritt Riisgård tietää hyvin, miten viime vuonna käyttöön otettu pisteytysjärjestelmä toimii. Riisgård nimittäin seurustelee intialaisen miehen kanssa ja haluaisi muuttaa tämän kanssa yhteen Tanskaan. Mies ei kuitenkaan saa lupaa muuttaa maahan.

- Hän sai kokoon maahanmuuton edellytyksenä olevan pistemäärän, mutta anomustamme ei vain hyväksytä.

Samankaltaisessa tilanteessa on tuhansia muitakin tanskalaisia, jotka haluaisivat asettua ulkomaalaisen puolisonsa kanssa maahan.

Maahanmuuttokokeet vaativia

Ulkomaalaisille laaditut kieli- ja yhteiskuntaopin kokeet olisivat monille tanskalaisillekin haastavia.

Intialaista miestään kaipaava Riisgård otaksuukin, että ulkomaalaisten huono kohtelu saattaa vielä kostautua Tanskalle.

-Tanska elää viennistä ja se on täysin riippuvainen muista maista. Jos olet ynseä naapurille, se saattaa ponnahtaa takaisin.

Maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmällä Tanska pyrkii seulomaan parhaiten maan oloihin sopeutuvat työperäiset maahanmuuttajat. Käytännössä pisteytys ja maahanmuuttokokeet estävät maahanpääsyn henkilöiltä, joiden koulutustaso tai kielitaito on heikko.

Seula on erityisen tiukka alle 25-vuotiaille maahanpyrkijöille.

Lue myös:

    Uusimmat