Mainos

Anatomia-tuoli

Ahti Kotikoski 1968

Linjakasta lujitemuovia, nahkaverhoilulla ja ilman. Sulavalinjainen, kevyt ja vakaa nelikymppinen Anatomia-tuoli on tekijänsä, sisustusarkkitehti Ahti Kotikosken, opiskeluaikainen suunnittelutyö, jolla hän voitti jaetun toisen sijan ulkomaillakin noteeratussa Asko Osakeyhtiön järjestämässä suunnittelukilpailussa.

Kilpailun tuomaristo koostui huomattavista nimistä kuten: Juhani Pallasmaa, Tapio Wirkkala, Aarne Jacobsen sekä Robin Day ja näin he luonnehtivat Anatomiaa: ”Nuori muotoilija on mallia luodessaan tutkinut tuolin anatomiaa itseään ja ystäviään koekaniineina käyttäen. Näin kehittyi istuinominaisuuksiltaan erinomainen tuoli, joka rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti tekniikan sanelemien vaatimusten johdosta lähestyy eräitä yleismaailmallisia virtauksia.”

Kotikoski todella testasi tuolin muotoa paitsi ystävillään, myös satunnaisilla koekaniineilla, kuten kuorma-autonkuljettajilla. Hän oli lähtenyt valmistamaan tuolin muottia suuresta styroksi-kuutiosta, johon hän alkoi veistää ’istuinkuoppaa’. Kukin koeistuja sai tunnustella tuolia ja kertoa tuntemuksiaan ja niiden mukaan suunnittelija hioi tuoliaan anatomisesti paremmaksi. Lopputulos on upea ja mukava. Kotikoski sanookin, että suunnittelijan työssä on tärkeää tehdä prototyyppi itse, omin käsin. Vain siten lopputulos voi olla täysin tyydyttävä.

Lujitemuovista valmistettu Anatomia on täysin kotimainen tuote, joka valmistetaan samassa tehtaassa Suomessa kuin kaikki Eero Aarnion klassikkotuolit. Anatomia ei paina paljon, se on ladottava ja paitsi sisällä, sitä voi tietysti käyttää myös ulkona.

Toimittaja Hanna Sumari
Tiedustelut: ProFeelDesign www.profeeldesign.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.