Analyytikoilta suoraa puhetta: Elopin työpaikka on tästä kiinni

Nokian toimitusjohtajan Stephen Elopin toimet Nokian ruorissa kuumentavat monien ihmisten tunteita.

Joidenkin kriitikoiden mukaan Elopille olisi pitänyt jo aikoja sitten antaa potkut. Elopin puolustajat huomauttavat, että Nokia oli ajautunut tilanteeseen, jonka myötä muutoksia yhtiön toimintaan on ollut pakko tehdä.

MTV3 Uutiset kysyi kommentteja Elopin toiminnasta ja Nokian tilanteesta viideltä suomalaiselta IT-alaa seuranneelta analyytikolta. Pyysimme analyytikoilta suoraa puhetta ja esitämme vastaukset tässä anonyymisti.

Elopin "kouluarvosana"

Pyysimme analyytikoilta ensin henkilökohtaisia mielipiteitä siitä, miten Elop on onnistunut Nokian ruorissa. Lisäksi pyysimme Elopin toimista arvosanan asteikolla 1–5.

Analyytikoiden antamissa arvosanoissa oli merkittävää hajontaa. Arvosanat liikkuivat ykkösen ja nelosen välisissä lukemissa. Kaksi analyytikoista ei antanut tarkkaa arvosanaa.

Huonoimman arvosanan antanut analyytikko toteaa, että Elop on epäonnistunut lähes kaikessa, mitä Nokian älypuhelimissa on tapahtunut yhtiön strategiamuutoksen jälkeen.

– On mahdotonta väittää, että Elop olisi johtanut onnistuneesti Symbian-liiketoiminnan siirtymää Windows Phoneen. Suurta osaa prosessissa tapahtuneesta tuhosta ei ole enää korjattavissa, toteaa ykkösen antanut analyytikko.

Kaksi analyytikoista huomauttaa, että suuri syy Nokian ongelmiin löytyy ex-toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon toimista ja "puheenjohtajana lepsuilleesta Jorma Ollilasta". Tämän takia Elopilla oli tehtävissä vain huonoja valintoja astuessaan yhtiön ruoriin. Symbian-, MeeGo- ja Android-käyttöjärjestelmät sisälsivät kaikki omat ongelmansa ja riskinsä.

Positiivisimman arvion mukaan Elop on menestynyt kohtalaisen hyvin tehtävässään. Tämän arvion mukaan Nokian oli pakko tehdä radikaaleja siirtoja.

Onko Elopin saama kritiikki oikeutettua vai ylireagointia?

Analyytikot ovat sitä mieltä, että Elopin saama kova kritiikki on ainakin osittain aiheellista.

Muutaman analyytikon mukaan Elop on tehnyt pahoja tiedotusvirheitä. Esimerkkinä näistä on muun muassa Elopin taannoinen niin sanottu "palavan öljylautan" -kohumuistio, jossa johtaja kritisoi vahvasti Nokian tilaa. Myös Symbian-käyttöjärjestelmän kontrolloimattomasta kuoppauksesta Elop on asiantuntijan mukaan saanut oikeutetusti haukkuja.

Jyrkimmän arvion mukaan Nokian suoritus on ollut kokonaisuudessaan ankeaa siitä huolimatta, että kyseessä on ollut yhtiölle siirtymäkausi.

Arvion mukaan Nokia on epäonnistumassa siirtymisessään Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmästä Windows Phone 8 -järjestelmään. Lisäksi Nokian keskittymistä Yhdysvaltain markkinoille kritisoidaan, sillä yhtiön markkinaosuus Kiinan merkittävillä älypuhelinmarkkinoilla on ollut romahtamassa.

Moni analyytikoista on sitä, mieltä, että kritiikissä on nähty etenkin viime aikoina myös ylireagointia. Osa Nokian liiketoiminta-alueista on Elopin johdolla ollut jopa paranemaan päin.

Erään huomion mukaan Nokian tilanne olisi vaikea vaikka Elop olisi pari vuotta sitten tehnyt toisenlaisia valintoja. Syyllinen on kuitenkin löydettävä ja usein katseet kohdistuvat toimitusjohtajaan.

Elopille potkut vai ei? WP8:n menestys ratkaisee

Haastattelemamme analyytikot suhtautuvat Elopin asemaan Nokialla hyvin samansuuntaisesti. Heidän mielestään potkut voivat tulla ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, mikäli Windows Phone 8 -laitteet eivät menesty markkinoilla.

Tämä nähdään analyytikoiden mukaan aikaisintaan ensi keväänä tai noin vuoden päästä.

Yksi pitkään Nokiaa seuranneista analyytikoista antaisi armonaikaa toteamalla, että Nokialla on vielä mahdollisuus nousta huipulle Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän avulla.

Onko Elop pelannut Microsoftin pussiin?

Nettikeskusteluissa törmää usein salaliittoteorioihin, joiden mukaan Elop on ollut Microsoftin kavala juoni, jonka avulla Nokia on ajettu alas. Näin Microsoft pystyisi ostamaan Nokian halvalla ja pääsisi samalla käsiksi arvokkaisiin patentteihin.

Asiantuntijat eivät usko tai halua lähteä spekuloimaan salaliittoteorioilla.

Analyytikot muun muassa huomauttavat, että Microsoftille on tärkeätä menestyä mobiililaitepuolella ja että myös Microsoft kärsii Nokian ongelmista. Lisäksi kyseinen menettely olisi laitonta.

Erään analyytikon arvion mukaan tällaiset väitteet ovat aivan liian "villiä kamaa".

Olisiko Microsoftin siirtyminen laitevalmistajaksi Nokian tarun loppu?

Microsoftin johtajistoon aiemmin kuulunut Jonathan Murray on blogikirjoituksessaan povaillut Nokialle surullista loppua, mikäli Microsoft siirtyy laitevalmistajaksi älypuhelimissa.

Kaikki analyytikot eivät tätä näkemystä jaa. Toisaalta analyytikot näkevät Microsoftin omat puhelimet haitallisina Nokialle, mutta toisaalta ne saattaisivat antaa vetoapua Windows Phone -ekosysteemille.

Mikäli Microsoft alkaisi julkistaa jatkuvalla syötöllä uusia puhelimia, niin tämä nähdään ongelmalliseksi tilanteeksi Nokian kannalta.

Yksi analyytikko huomauttaa, että ei Googleakaan kritisoida, vaikka yhtiö teettää säännöllisesti omia Android-laitteitaan. Hän myös kommentoi, että Murray on saanut kommenteilleen aivan liikaa huomiota. Hän toteaa, että Murray oli Microsoftilla pieni johtaja.

Niin tai näin. Se on varmaa, että niin Elopin kuin Nokian asema herättää jatkossakin ihmisten tunteita. Samalla yhtiö säilyttää mielenkiintonsa yhtenä seuratuimpana suomalaisena yhtiönä. Nokia on Nokia, niin kauan kuin se on suomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat