Ampuma-aselainsäädäntö uudistuu

Suomi on viimeinen EU-maa, joka ei ole pannut täytäntöön asedirektiiviä. Nyt on saatu vauhtia meilläkin, ja Suomen ampuma-aselainsäädäntö on tarkoitus uudistaa kokonaisuudessaan vuoteen 1999 mennessä.

Lainsäädännön uusimisen tarvetta kuvastaa pelkästään se tieto, että Suomessa on arviolta 200 000-300 000 luvatonta asetta. Tähän päädyttiin Suomen Gallupin viimevuotisessa ampuma-asetutkimuksessa. Luvallisia ampuma-aseita on meillä yli kaksi miljoonaa. Ampuma-aselainsäädännön kokonaisuudistus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Sisäministeriö levittää runsaasti siihen liittyvää tietoa mm. ilmaisvihkosella, joita saa esimerkiksi poliisilaitoksilta.

Ensi vaihe jo maaliskuussa

Uudistuksen pääpaino on ensimmäisessä vaiheessa, jonka yhteydessä uudistetaan aselupamenettely, kertoo lainsäädäntöneuvos Tomi Vuori sisäministeriöstä. Ensimmäinen vaihe alkaa maaliskuussa. Tällöin aseen osat ja tietyt erityisen vaaralliset ammukset tulevat luvanvaraisiksi. Uutta lupaharkintaa ei vanhojen lupien osalta tehdä, mutta jokaisen on ilmoitettava poliisille hallussaan olevat aseen olennaiset osat ja erityisen vaaralliset patruunat ja ammukset.
-Kokonaisia aseita ei siis tarvitse tulla näyttämään poliisilaitokselle, toppuutellaan ministeriöstä.

Jakamattomien kuolinpesien aseille, aseen osille ja erityisen vaarallisille ammuksille on hankittava kuuden kuukauden sisällä uuden lain mukainen hallussapitolupa. Ne, jotka pitävät laillisesti hallussaan erityisen vaarallisia patruunoita tai ammuksia, saavat ampumatarvikeluvan ilman lupaharkintaa ja ilman lupamaksua kuuden kuukauden sisällä lain voimaantulosta.

Valopistoolikin luvanvaraisiksi

Valopistoolit tulevat maaliskuun alusta luvanvaraisiksi. Ne, jotka ovat hankkineet valopistoolin tai vanhan aseen ennen uuden lain voimaantuloa, saavat hallussapitoluvan ilman lupaharkintaa ja ilman lupamaksua. Lupa on haettava 1.3. 1999 mennessä. Aseiden säilyttämistä ja kuljettamista koskevat säännökset täsmentyvät samoin maaliskuun alusta. Ase tulee säilyttää joko lukitussa tilassa, muuten lukittuna tai siten, että aseen olennaisia osia säilytetään erillään.

Maaliskuun alusta tulee käyttöön myös Euroopan ampuma-asepassi. Se helpottaa ampumaurheilun harrastajien ja metsästäjien liikkumista aseineen EU-maasta toiseen. Tämän passin myöntää kotikunnan poliisilaitos. Törkeä ampuma-aserikos tulee voimaan samoin maaliskuun alusta.
-Esimerkiksi jos joku pitää hallussaan konepistoolia luvatta, siitä voi saada neljä vuotta vankeutta, selvittää Tomi Vuori.

Armonvuosi 1999

Uudistuksen toinen vaihe on suunniteltu toteutettavaksi ensi vuoden kesäkuun alusta. Silloin kaikki Suomessa yksityishenkilöillä olevat aseet rekisteröitäisiin uudelleen poliisirekistereiden luotettavuuden varmistamiseksi. Toiseen vaiheeseen liittyisi ns. armovuosijärjestely, jonka puitteissa ilman lupaa hallussapidetyt aseet voisi luovuttaa poliisille ilman rangaistusseuraamusta. Toisen vaiheen yhteydessä uudistettaisiin myös teräaselainsäädäntö.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat