Ammusvalmistaja päätyi Teollisuusliiton lakkolistalle – vaikuttaa Ukrainan asetoimituksiin

Puolustusvälinevalmistaja Nammon Suomen-toimintojen toimitusjohtaja Raimo Helasmäki kummastelee Nammon päätymistä Teollisuusliiton lakkotoimien kohteeksi helmikuun alussa.

Nammo Lapua Oy:n kaikki kolme tuotantolaitosta Lapualla, Sastamalassa ja Vihtavuoressa ovat Teollisuusliiton torstaina julkistamalla lakkoilmoituslistalla.

–  Yleensä puolustustarviketeollisuus ei ole tällaisilla lakkolistoilla. Ihmettelen tällaista ratkaisua, sillä tämä on yhteiskunnan kannalta tärkeää tuotantoa ja toimintaa, Helasmäki sanoi STT:lle.

Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta kommentoi aiemmin perjantaina X:ssä, että yksikään viranomaistaho ei ole ollut Teollisuusliittoon yhteydessä lakon aiheuttaman puolustusvälineiden tuotannon häiriintymisen takia.

–  Mikäli viranomaiset ovat liittoon yhteydessä ja esittävät lakon vaikutuksista huolensa, suhtaudumme esitettyihin huoliin vakavasti, hän kirjoittaa.

Puolustusministeriön mukaan yritykset pystyvät itse parhaiten arvioimaan lakon vaikutukset niiden toimintaan.

–  Mikäli puolustusteollisuuden yritykset lähestyvät puolustushallintoa lakkoon liittyen, tulemme yhdessä yrityksen kanssa arvioimaan, onko ministeriön tai puolustusvoimien tarve lähestyä asianomaisia liittoja, ministeriön viestinnästä kerrotaan STT:lle sähköpostitse.

Helasmäen mukaan kahden päivän lakko helmikuun alkupäivinä haittaa merkittävästi yhtiön toimintaa.

–  Kun meillä on tilauskirjat täynnä kaikilla kolmella tehtaalla, niin totta kai tämä hankaloittaa meidän toimituksiamme, Helasmäki sanoo.

Helasmäen mukaan kahden päivän lakko pysäyttää toiminnan paikoitellen pitemmäksikin ajaksi kuin vain kahdeksi päiväksi.

–  Pahimmillaan nitroselluloosan tuotanto pysähtyy useammaksikin päiväksi, koska tuotanto pitää ensin ajaa alas ja siten takaisin ylös. Nitroselluloosan tuotantoprosessi ei pysähdy ja käynnisty sormia napsauttamalla, Helasmäki sanoo viitaten yhtiön Vihtavuoren tehtaaseen, missä työskennellään normaalisti keskeytymättömässä kolmivuorotyössä.

"Huono juttu tässä maailmantilanteessa"

Vaikka Nammo Lapua Oy ei toimitakaan suoraan ammuksia Ukrainaan, vaikuttaa lakko Helasmäen mukaan välillisesti Ukrainaan meneviin toimituksiin, sillä yhtiö toimittaa tykistön ammuksia Puolustusvoimille, joka puolestaan toimittaa niitä Ukrainaan.

–  Tämä on huono juttu etenkin tässä maailmantilanteessa. Ammustuotanto on erittäin tärkeää tässä ajassa, Helasmäki sanoo.

Puolustuministeriön viestinnän mukaan Ukrainan materiaalituki annetaan Puolustuvoimien varastoista, joten lakolla ei ole vaikutusta lahjoitettavan materiaalin määrään tai laatuun.

Helasmäen mukaan Nammo Lapua Oy yrittää vaikuttaa Puolustusvoimien ja puolustusministeriön kautta siihen, että työtaistelutoimet peruuntuisivat yhtiön osalta.

–  Tässähän on vielä vähän aikaa. Katsotaan mitä tapahtuu, Helasmäki sanoo.

Suomen valtion enemmistöomistama puolustustarvikevalmistaja Patria omistaa puolet suomalais-norjalaisesta Nammo-yhtiöstä, jonka toisen puolikkaan omistaa Norjan valtio.

Juttua täydennetty kello 14.58.

Lue myös:

    Uusimmat