Sisustussuunnittelijan työ on monen nuoren unelma-ammatti. Mielikuvissa heijastelevat glamour ja kuuluisat asiakkaat. Aikakauslehtien sivuilla saamme ihastella näitä tyylikkäitä koteja ja kuuluisimmat alan ammattilaiset ovat julkkiksia itsekin. Tunnetuin suomalainen sisustussuunnittelija lienee tällä hetkellä Kaisa Blomstedt. Vaikka alan ammattilaisten arki ei kenties aivan vastaakaan kaikkein hohdokkaimpia mielikuvia, se on ammattina erittäin haastava ja aina ajan hengessä kiinni.
Alan koulutusta järjestetään Taideteollisessa korkeakoulussa sekä joissakin ammattikorkeakouluissa. Taideteollisessa korkeakoulussa voi suorittaa alemman korkeakoulututkinnon sisustus- ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelmassa. Suunnittelijalta vaaditaan paitsi visuaalista näkemystä, myös tekniset valmiudet kyetä esittämään valmiit suunnitelmat asiakkaalle. Hänen on tunnettava materiaalien ominaisuudet ja oltava yhteistyökykyinen, sillä työprosessiin osallistuu useimmiten myös muita ammattilaisia, kuten arkkitehtejä, insinöörejä ja graafikkoja. Tärkeitä ominaisuuksia hyvälle suunnittelijalle ovat esteettisyyden taju, mielikuvitus, tilahahmotus sekä muodon ja suhteiden ymmärrys. Monesti suunnittelijat erikoistuvat tiettyjen kohteiden, kuten toimistotilojen suunnitteluun.
Sisustussuunnittelijoiden työtilanne on Suomessa hyvä. Useimmat sijoittuvat alan teollisuuden tai suunnittelutoimistojen palvelukseen tai ryhtyvät itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi. Suunnittelijoita voi toimia myös myynti-, kuluttajaneuvonta- ja tiedotustehtävissä. Työkohteet vaihtelevat yksityiskotien ja julkisten tilojen sisustuksista mm. laivojen, ravintoloiden ja yökerhojen sisustuksiin.
Varsinaiseen sisustussuunnitelmaan kuuluu yleensä seinien ja lattioiden pintamateriaalien sekä kalusteiden ja verhoilukankaiden valinta ja usein myös valaistussuunnitelma. Toisinaan suunnitelma voi sisältää vain jonkun näistä alueista. Suunnittelija esittelee ajatuksensa asiakkaalle piirustusten, pienoismallien ja erilaisten väri- ja materiaalikarttojen avulla. Suunnittelun lähtökohtana on aina asiakkaan tarpeet ja tilan käyttötarkoitus.
Suunnittelijan palvelujen käyttö maksaa ja mitä nimekkäämmästä suunnittelijasta on kyse, sitä arvokkaampaa se on. Kuitenkin ammatti-ihmisen asiantuntemuksen avulla voidaan säästää sekä aikaa että vaivaa ja ennen kaikkea välttyä monilta virheratkaisuilta. Suunnittelija voi auttaa tarjouspyyntöjen laadinnassa ja tehtäviin voidaan sopia kuuluvaksi myös työsuoritusten valvonta ja lopputarkastus. Sisustussuunnitelma laskutetaan joko tuntiveloituksena tai urakkana ja laskutustapa kirjataan suunnittelusopimukseen, josta tulee ilmetä lisäksi suunnitelman sisältö ja aikataulu. Keskimäärin sisustussuunnittelun tuntiveloitus on 200mk:sta ylöspäin.
Sisustaminen on ennen kaikkea tapa luoda tilasta toimiva ja kaunis. Sisustaminen ja sen suunnittelu on oman elinympäristömme muokkaamista. Sisustussuunnittelun tarkoitus ei ole toimia elitistisenä statuksen luojana, vaan sen avulla pyritään löytämään tilan käyttötarkoitusta parhaiten palvelevat ratkaisut. Tärkeämpää on osata tehdä kyseessä olevaan kohteeseen oikeat valinnat kuin käyttää vain ja ainoastaan kalleimpia materiaaleja. Yksityiskohtien ja huolellisesti mietittyjen ratkaisujen avulla syntyy persoonallinen ja yksilöllinen kokonaisuus.
Teksti ja kuvat: Tia Taivalmäki
Lisätietoja: Sisustussuunnittelijat SI Ry
t.i.l.a.-sisustusohjelman jokaisessa osiossa sisustussuunnittelija auttaa parempien sisustusratkaisujen löytämisessä, ohjelma televisiossa MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 11.25.