Ict-alalle sopu – kuusiviikkoinen lakko päättyy välittömästi

Ammattiliitto Pro hyväksyi sovintoesityksen tänään, lakko päättyy välittömästi.

Ammattiliitto Pron hallitus hyväksyi tänään illalla valtakunnansovittelijan tekemän esityksen ict-alan työehtojen ja palkkaratkaisujen sopimiseksi.

Sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa. Se koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta.

– Ilman jäsenten joukkovoimaa liitto ei pysty neuvottelemaan hyviä työehtoja. Kiitän kaikkia tuhansia jäseniä, jotka ovat sitkeästi pitkällä lakolla jaksaneet puolustaa alan työehtoja ja turvata pienempipalkkaisten ansiokehitystä, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

– Kiitoksen ansaitsee myös valtakunnansovittelija, joka riidan pitkittymisestä huolimatta edesauttoi merkittävästi hyväksytyn sovintoesityksen aikaansaamisessa, Malinen jatkaa.

Sopimuksella Pro sai kehitettyä vuokratyöntekijöiden työehtoja palvelusvuosilisän osalta ja suunnattua palkkaratkaisua myös alan vähemmän ansaitseville.

– Nämä ovat erityisesti oikeudenmukaisuuskysymyksiä, Malinen huomauttaa.

Palkat nousevat 1,9 prosenttia 1. kesäkuuta lähtien, josta yleiskorotuksen osuus on 1,6 prosenttia.

Sopimuskausi päättyy helmikuussa 2024, jos vuoden 2023 palkankorotuksesta saadaan sovittua.

Sovintoesitykseen sisältyy, että Pro ja Palta jatkavat vuoropuhelua ict-alan työn tulevaisuudesta. Vuoropuhelussa tarkastellaan erityisesti digitalisaatiota, robotiikkaa, tekoälyä ja työn murroksesta johtuvia osaamistarpeiden muutoksia sekä työssä jaksamista.

– Kiitoksen ansaitsee myös Paltan neuvottelujohtaja Minna Ääri loppuvaiheen rakentavasta ja ratkaisuhakuisesta asenteesta sopimuksen aikaansaamiseksi, Malinen kiittää.

Lakossa olleet toimihenkilöt palaavan töihin seuraavaan merkittyyn työvuoroonsa. 

Lue myös:

    Uusimmat