Ammattiliitot ilmoittivat uusista työtaisteluista – lakkoja luvassa Varsinais-Suomessa ja pohjoisessa

Ammattiliitto Pro ilmoittaa järjestävänsä vuorokauden mittaisen työseisauksen erikseen nimetyillä teollisuuden työpaikoilla Varsinais-Suomessa ensi viikon keskiviikkona.

Työnseisauksia järjestetään ensi viikolla muun muassa Turku Energian voimalaitoksilla.

Ammattiliitto Pro ilmoittaa järjestävänsä vuorokauden mittaisen työseisauksen erikseen nimetyillä teollisuuden työpaikoilla Varsinais-Suomessa ensi viikon keskiviikkona.

Myös Teollisuusliitto ilmoittaa jatkavansa vuorokauden mittaisia lakkoja kymmenellä työpaikalla Varsinais-Suomen vaalipiirin alueella samana päivänä. Sähköliitto puolestaan kertoo järjestävänsä keskiviikkona päivän mittaiset työnseisaukset samoilla työpaikoilla kuin Teollisuusliitto.

Lisäksi Sähköliitto kertoo järjestävänsä erikseen työnseisaukset viidessä muussa yrityksessä Varsinais-Suomessa samana päivänä. Joukossa on muun muassa Turku Energian voimalaitoksia.

Pro järjestää työnseisauksensa Varsinais-Suomessa keskiviikkona pitkälti samoilla työpaikoilla Teollisuusliiton ja Sähköliiton kanssa.

Rakennusliitto ilmoittaa aloittavansa korkeintaan vuorokauden mittaiset ulosmarssit ensi tiistaina Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa. Ulosmarssien piirissä on kaikkiaan viisi työpaikkaa.

Lisäksi Sähköliitolla on tiistaina puolen päivän työnseisaus Oulun Linnanmaalla sijaitsevalla Nokian kampuksella.

Myös Pro ja Teollisuusliitto ilmoittivat jo eilen vuorokauden mittaisista työnseisauksista ensi tiistaiksi lähes 20 työpaikalle Lapin ja Oulun vaalipiirien alueella.

Ammattiliittojen mukaan toimilla vastustetaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemia työmarkkina- ja sosiaaliturvakiristyksiä.

"Laillisia poliittisia mielenilmauksia"

Teollisuusliitto, Sähköliitto ja Rakennusliitto ovat Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n jäseniä. Keskusjärjestöllä on käynnissä Painava syy -niminen työtaistelukampanja.

– Lakot ovat vastalause maan hallituksen toimille. Hallitusohjelman työelämäheikennykset kohdistuvat pitkälti yhteen ja samaan ryhmään: työntekijöihin, Teollisuusliiton tiedotteessa sanotaan.

Rakennusliitto puolestaan muistuttaa tiedotteessaan, että kyse on laillisista poliittisista työtaisteluista. Liiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sanoo, että liittoon on tullut kyselyitä, voidaanko työehtosopimusten ollessa voimassa lakkoilla laillisesti.

– Vastaus on yksiselitteinen: kyllä voidaan, Palonen toteaa.

– Kyseessä ovat lailliset poliittiset mielenilmaukset, jotka toteutetaan ulosmarsseina tai lakkoina ja joilla vastustetaan hallituksen kaavailemia työntekijöitä syrjiviä lainsäädäntömuutoksia sekä leikkauksia.

Pro ei ole SAK:n jäsen, mutta liitto on järjestänyt syksyn mittaan omia tapahtumiaan ja muun muassa ulosmarssejaan samaan aikaan samoilla työpaikoilla SAK:n jäsenliittojen kanssa.

Ainakin Teollisuusliitto aikoo kertoa uusista työtaistelutoimista huomenna lauantaina.

 

Lue myös:

    Uusimmat