Amerikkalaisfarmarit syöttävät karjalle valtavasti antibiootteja

Amerikkalaisfarmeilla kanoille, sioille ja naudoille syötetään arviolta 55 miljoonaa kiloa antibiootteja vuodessa. Vaarana on, että antibioottien väärinkäyttö johtaa vastustuskykyisten bakteerien rajuun yleistymiseen.

Jenkkilehmiä

Antibioottien käyttö karjankasvatuksessa lisääntyy kaiken aikaa, sillä viitisentoista vuotta sitten eläinantibiootteja käytettiin noin 35 miljoonaa kiloa. Nykyisellään eläimet syövätkin lääkkeitä kahdeksan kertaa enemmän kuin ihmiset. Kaikkiaan noin 70 prosenttia Yhdysvalloissa tuotettavista antibiooteista päätyykin farmeille, sanoo ympäristöasioihin keskittynyt Huolestuneiden tiedemiesten yhdistys UCS. -Lihateollisuuden osuus antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamasta ongelmasta on jätetty liian pitkään huomiotta, sanotaan UCS:n raportissa.

Lääkkeitä ei syötetä karjalle ainoastaan tulehdusten ehkäisyyn. Antibiootit nopeuttavat eläinten kasvua, ja tämä onkin pääsyy niiden runsaaseen käyttöön.

Bakteerien ylivalta jo nurkan takana?

Jo nyt on ollut havaittavissa, että elämille holtittomasti syötetyt antibiootit johtavat vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA joutui syksyllä kieltämään tietyt kanoille syötetyt antibiootit. Syynä oli se, että kanoista löydetyistä campylobakteerikannoista osa oli jo kehittänyt vastustuskyvyn tietyille antibiooteille. Campylobakteeri aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia.

Jotkut salmonellakannat eivät enää parane yleisimmillä antibiooteilla. Penisilliini ei puolestaan tehoa erittäin yleisen Staphylococcus aureus -bakteerin aiheuttamiin tulehduksiin. Tiedemiehiä huolestuttaa myös se, että nykyisin mm. tuberkuloosin aiheuttajat ovat kehittäneet vastuskyvyn lukuisia antibiootteja kohtaan, ja taudin pelätään pian leviävän uudelleen ympäri maailmaa. Malaria on toinen tiedemiesten suuri huolenaihe.

Yhdysvaltain sairaaloissa on huomattu, että uudet superantibiootitkaan eivät enää auta kaikissa tapauksissa ja sairaalainfektiot ovat yhä pahempi ongelma.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat