Mainos

Amer saneeraa sukset ja monot

Urheiluvälineitä valmistava Amer tekee nyt töitä kuralle menneen Atomicin tervehdyttämiseksi. Itävaltalaisyhtiöltä on vähennetty väkeä ja tuotannosta aiotaan karsia kannattamattomat tuotteet. Atomic valmistaa suksia, monoja, siteitä, lumilautoja ja rullaluistimia.

Amerin torstainen ilmoitus Atomicin saneerauksesta ei ollut yllätys, sillä viime vuonna Atomicin tappio kaksinkertaistui edellisvuodesta runsaaseen 110 miljoonaan markkaan. Ongelmia tuotti erityisesti rullaluistintuotanto, kun markkinat romahtivat päämarkkina-alueilla Yhdysvalloissa ja Saksassa.

Amerin talousjohtajan Pekka Paalanteen mukaan Atomicia ei olla saneeraamassa myyntiin, vaan se aiotaan pitää osana Ameria ja sillä on tarkoitus tehdä tulosta. Myyntihuhut ovat ponnahtaneet pintaan aina aika ajoin.

Atomic-yhtiöiden palveluksesta on vähennetty vuoden vaihteen jälkeen 85 työntekijää. Lisävähennyksiä ei ole suunnitteilla, sanoo Paalanne.

Kuluneen vuoden aikana väki on vähentynyt noin 230:lla. Tätä nykyä Atomicin palveluksessa on noin 740 työntekijää. Paalanne arvioi olevan vielä ennenaikaista sanoa, minkä tuotteiden valmistus lopetetaan.

Rullaluistimille hieman enemmän toipumisaikaa

Paalanne ennustaa kuitenkin, että Atomic-tuotemerkit eli lähinnä erilaiset sukset ja monot on tarkoitus saada plussalle jo vielä tämän vuoden aikana ja koko Atomic-yhtiöt ensi vuonna. Atomic-tuotteiden osuus Atomic-yhtiöiden tuotannosta on 65-70 prosenttia.

Amerin mukaan saneeraustoimien lisäksi Atomicissa kiinnitetään huomiota tuotemerkin vahvaan ja johdonmukaiseen käyttöön. Siitä on tarkoitus tehdä johtava laskettelu- ja maastohiihtosuksimerkki lähivuosina. Jo nyt sillä sanotaan olevan vahva asema.
-Itävaltalaisten halu pistää kaikki maassa valmistetut suksitehtaat yksiin nousee aina ajoittain esiin jonkinlaisena kansallisena kysymyksenä, mutta Amerissa nämä kaavailut on jätetty omaan arvoonsa, toteaa Paalanne.

Oxygen-merkillä Atomic valmistaa rullaluistimia ja lumilautoja. Markkinahäiriöiden ohella yhtiön rullaluistinten menekkiä on vähentänyt kuluttajien siirtyminen pehmeäkenkäisiin luistimiin. Atomic on tehnyt vain kovapohjaisia muovisia kenkiä.

Uusi pehmeäkenkäinen malli on tarkoitus saada markkinoille vielä kevään aikana. Se valmistetaan alihankintana Kaukoidässä. Paalanteen mukaan alihankinnan lisääminen myös muutoin on mahdollista, mutta se tehdään aina tapauskohtaisesti.

Atomic ostettiin konkurssipesältä

Atomic on ollut Amerilla runsaat kolme vuotta. Vaikeuksiin ajautunut yhtiö oli joutunut itävaltalaispankin omistukseen.

Ensimmäisenä vuonna yhtiö ei aiheuttanut tappioita, mutta vuonna 1996 tulos painui runsaat 50 miljoonaa markkaa miinukselle ja tilanne vain paheni viime vuonna. Atomicilla on tuotantoa vain Itävallassa.

Edellisen kerran Amer taisteli pitkään golfvälineitä valmistaneen amerikkalaisen McGregorin kanssa. Se meni lopulta myyntiin, mikä oli yksi vaihtoehto varsin aikaisessa vaiheessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.