Mainos

Alma-gallup: SDP:n alamäki jatkuu, perussuomalaisilla varmimmat kannattajat

Säätytalolla hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista ainoastaan RKP:n ja vasemmistoliiton kannatus on vahvistunut. Eduskuntavaalit voittanut SDP:n kannatus on pudonnut jo 16,4 prosenttiin, selviää Alman gallupista.

Edellinen Alma-gallup julkaistiin viikkoa ennen eduskuntavaaleja. Tuolloin SDP:n kannatus laski alle 20 prosentin ja sen selvin haastaja oli kokoomus 17 prosentin kannatuksella, vaikka senkin kannatus oli laskusuunnassa.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvista suurimmalla osalla kannatus laskussa

Nyt vaalien jälkeen SDP:n kannatus on yhä luisussa. Vielä maaliskuun alussa julkistetussa gallupissa puolueen kannatus oli 4,9 prosenttiyksikköä korkeampi. Erotus on miltei kolmannes nykyisestä kannatuksesta.

SDP:n ohella myös keskustan ja vihreiden kannatus on laskussa. Keskusta sai eduskuntavaaleissa itsenäisyyden ajan heikoimman tuloksen, 13,8 prosenttia, mutta toukokuun aikana kannatus on laskenut vielä 0,4 prosenttiyksikköä vaalituloksesta 13,4 prosenttiin. Viikkoa ennen eduskuntavaaleja julkaistussa Alma-gallupissa keskustan kannatus oli 14,7 prosenttia.

Vihreiden kannatus taas on laskenut huhtikuun gallupista 1,2 prosenttiyksikköä 12,1 prosenttiin. Eduskuntavaaleissa puolue tosin menestyi galluplukuja heikommin, kun se sai 11,5 prosenttia äänistä. Pekka Haaviston johtaman puolueen kantona kaskessa on kannattajien heikko äänestysuskollisuus. Puolueen kannattajista vain 32 prosenttia kertoo nyt pitävänsä täysin varmana, että he äänestäisivät vihreitä. Se on Alma-gallupin pienin luku.

Kokoomus kohentanut kannatustaan

Kokoomus taas on onnistunut vahvistamaan kannatustaan. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, kokoomusta äänestäisi 17,9 prosenttia.

Petteri Orpon puolueen pahin kannatuslasku näyttääkin ajoittuneen juuri eduskuntavaaleihin, kun äänestäjistäkin 17 prosenttia valitsi kokoomuksen. Alkukeväästä kannatus lähenteli vielä 20 prosenttia.

Perussuomalaisilla varmimmat kannattajat

Kaikkein varmimmat kannattajat ovat tällä hetkellä perussuomalaisilla. Sen kannattajista 58 prosenttia pitää täysin varmana, että he äänestäisivät perussuomalaisia. Toiseksi varmimmat kannattajat ovat rkp:llä, kun tukijoista 52 prosenttia sanoo äänestävänsä puoluetta täysin varmasti.

Kolmella perinteisellä suurpuolueella täysin varmoja kannattajia on alle puolet: kokoomuksella 48 prosenttia, keskustalla 47 ja sdp:llä 41.

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Suurimman puolueen kohdalla virhemarginaali on 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja