Allergikon ei kannata viedä pyykkiä ulos kuivumaan

Allergikkoja parasta aikaa piinaava siitepöly on sinnikäs vihollinen. Lämpimään ja kuivaan huonetilaan päästessään siitepöly jämähtää paikalleen tiukasti ja saattaa pysyä elävänä kodin pinnoilla jopa vuoden ajan.
Allergianeuvoja Marja Viitala Allergia- ja astmaliiton Espoon yhdistyksestä muistuttaakin, että silmätippojen, nenäsuihkeiden ja antihistamiinien ohella siitepölyallergikko tarvitsee myös märkää luutua. -On tärkeää, että kotia pyyhitään kostealla, jotta siitepölyuute tuhoutuu. Viitala neuvoo vähentämään kodintekstiilien määrää siitepölyaikana. Matot kannattaa rullata piiloon sekä siirtää ylimääräiset sohvatyynyt odottamaan kylmempiä aikoja.

Vuodevaatteita on hyvä ravistella aika ajoin pikaisesti ulkona, mutta niitä ei kannata jättää ulkoilmaan siitepölyn valloitettavaksi. Siitepölyallergikko ei saa harrastaa myöskään pyykinkuivatusta ulkosalla, sillä märkä pyykki imaisee kaiken siitepölyjauheen.

Ikkunat allergikkojen on syytä pitää kiinni tai hankkia niihin suodatinkankaat, jotka läpäisevät ilmaa, mutta eivät siitepölyä. Keskipäivällä pölyää pahiten Ulkoilemaan allergikon on paras lähteä joko aamutuimaan tai illalla, koska siitepölymäärä on suurimmillaan keskipäivällä. Ulkona siitepölyä takertuu erityisesti hiuksiin, joten tukan viruttaminen päivittäin voi helpottaa allergiaoireita.

Sateen sanotaan tuhoavan siitepölyn allergisuutta. Allergianeuvojan mukaan sade kyllä suo lopulta helpotusta, mutta heti vesisateen jälkeen ilmassa on isoja määriä siitepölyuutetta.

Siitepölyä on Marja Viitalan mukaan tänä keväänä viime vuotta runsaammin. Kun siitepölyä on paljon, allergikon oireet usein pahenevat. Vaivoja saattaa tulla sellaisillekin, jotka eivät ole aiemmin kärsineet siitepölystä. Siitepöly voi aiheuttaa jopa astman kaltaisia hengitystieoireita.
(Mtv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja