Allergiaystävällinen sisustus

Yli kolmasosa suomalaisista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa allergisista oireista. Allergia ilmenee tavallisimmin hengitysteiden, ihon ja ruoansulatuskanavan ärsytyksenä. Koska vietämme 80-90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, kannattaa myös sisustusratkaisuissa ottaa huomioon mahdolliset yliherkistymistä aiheuttavat tekijät. Yleisimpiä allergisoivia tekijöitä ovat siite- ja eläinpölyt, pölypunkit, home ja erilaiset kemikaalit. Myös tupakointi on merkittävä sisäilman laatua heikentävä tekijä.

Huoneilman laadun kohentamisessa tärkeintä on säätää oikea lämpötila, joka on 20-22 astetta. Liian korkea tai matala lämpötila voi aiheuttaa terveyshaittoja. Lattia- ja muiden pintalämpötilojen tulisi olla vähintään 17 astetta, sillä liian alhaisessa lämpötilassa kosteus saattaa tiivistyä, jolloin syntyy hometta. Liiallinen sisätilojen kosteus (yli 40 prosenttia) edistää myös pölypunkkien lisääntymistä. Ilmanvaihto tulisi olla riittävän tehokas siten, että huoneilma vaihtuu kokonaan kerran kahdessa tunnissa.

Huonekasveilla voidaan puhdistaa kodin sisäilmaa, mutta tällöin tulee ottaa huomioon, että monet kasvit saattavat myös aiheuttaa allergiaa. Tehokkaita ilmanpuhdistajia ovat mm. kirjovehka, araliat, sulkasaniainen, kultaköynnös, anopinkieli ja palmut. Esim. palmujen siitepöly voi aiheuttaa allergiaoireita, mutta tähän voidaan vaikuttaa poistamalla kukat. Kasvit paitsi tuottavat yhteyttäessään happea, myös poistavat sisäilmasta haitallisia kemikaaleja.

Kodin sisustustekstiileistä irtoava pöly on yleinen herkistymistä aiheuttava ärsyke, ja allergisen tulisi suosia sileäpintaisia, tiiviitä tekstiilejä. Oireilua voivat aiheuttaa mm. tekstiilitapetit, kokolattiamatot, ryijyt, nukkamatot ja shaalit (villa), jotka sekä pölyävät että keräävät pölyä. Tiukkakierteisestä puuvillasta kudotut tiiviit kankaat käyvät huonekalujen verhoiluun ja samaa pätee myös mattoihin ja verhoihin. Nahka on hyvä materiaali allergiselle, ja on myös helppo puhdistaa. Kaikki tekstiilit keräävät kuitenkin pölyä, joten ns. irtotekstiilien (tyynyt, seinävaatteet, pöytäliinat) määrää kannattaa harkita.

Makuuhuoneen sisustukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Allergia- ja Astmaliiton yhteistyötunnuksella varustetut tuotteet ovat suositeltavia allergisille ihmisille. Nämä tuotteet täyttävät normaalien laatuvaatimusten lisäksi seuraavat liiton asettamat erityisehdot: pölyämättömyys, kosteutta sitomattomat materiaalit, haitta-aineettomuus (ei saa sisältää allergisoivia ainesosia), helppo huollettavuus (tuuletus, imurointi, konepesu), alkuperä (ei esim. kasvinsuojeluainejäämiä) ja 60 asteen pesunkesto (helpoin tapa hävittää pölypunkit). Materiaalisuosituksiksi mainitaan laadukas vaahtomuovi ja synteettiset pehmusteet, kosteutta sitomattomat polyesterivanut ja sileät tiheiksi kudotut kankaat, esim. puhdas pitkäkuituinen puuvilla ja laadukkaat sekoitekankaat.

Sen sijaan ei-suositeltavia ovat esim. vesisänky, luonnonkumipatja, hevosenjouhet ja untuvat. Vaikka hyvin puhdistettu vesilinnun untuva ei tutkimusten mukaan sisällä pölyäviä epäpuhtauksia, astmaatikoille se saattaa kuitenkin aiheuttaa oireilua.

Teksti: Tia Taivalmäki
Kuvat: Familon / Espe

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja