Alkoholin liikakäyttöön puuttuminen ontuu työpaikoilla

Suurkuluttajan oireilu vaikuttaa koko työyhteisöön. Työterveyslaitos suosittelee alkoholin käytön ottamista puheeksi heti, kun ongelma havaitaan.

Työterveyslaitoksen mukaan vain murto-osalla työpaikoista on niin sanottu päihdeohjelma. Ohjelma linjaa, miten työpaikka suhtautuu alkoholiin ja miten toimitaan, jos työkaverin alkoholinkäyttöön pitää puuttua.

Myöskään työterveyshuollossa ei seulota tarpeeksi systemaattisesti alkoholin riskikulutusta eikä anneta neuvontaa juomisen vähentämiseksi.

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa on jopa reilut puoli miljoonaa alkoholin suurkuluttajaa, joista suurin osa on työelämässä. Suurkuluttajat oireilevat paljon, eikä oireita aina edes osata liittää alkoholin liikakäyttöön.

Suurkuluttajan oireilu vaikuttaa koko työyhteisöön, sillä sairauspoissaolot lisääntyvät ja työteho ja työturvallisuus laskevat. Ongelman kiertäminen ja piilottelu aiheuttavat epäluottamusta ja huonontavat yhteistyötä. Työterveyslaitoksen mukaan esimiehen tai työkaverin tulisi puuttua tilanteeseen heti, kun alkoholinkäytön haitat näkyvät työssä.

Työterveyslaitos pitää hyvänä keinona mini-interventiota eli alkoholin käytön ottamista puheeksi, riskikulutuksen tunnistamista ja neuvontaa juomisen vähentämiseksi. Tutkimusten mukaan mini-interventio tehoaa, kun suurkuluttajalle ei ole vielä syntynyt alkoholiriippuvuutta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n kehittämä kymmenen kysymyksen AUDIT-testi on kätevä ja halpa keino seuloa suurkuluttajat esimerkiksi terveystarkastuksissa tai sairaanhoitajakäynneillä.

Työterveyslaitos painottaa, että jokaisella asiakkaalla on oikeus saada työterveyshuollosta tietoa, neuvontaa ja tukea alkoholin kulutuksen vähentämiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat