Mainos

Alho eroaa

Ministeri Arja Alho eroaa hallituksesta. Hän jätti eronpyyntönsä jo aamulla ja ilmoitti erostaan tiedotustilaisuudessaan vähän ennen puolta päivää. Alho perusteli eropäätöstään solidaarisuudella sosiaalidemokraattista liikettä kohtaan, mutta kiisti jyrkästi tehneensä mitään laitonta.

Alho ilmoitti erostaan oltuaan ensin eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavana. Alho puolusti voimakkaasti toimintaansa entisen pankinjohtaja Ulf Sundqvistin vahingonkorvausvaatimusten sopimisessa. Hän arvosteli kirjoittelua Sundqvistin tapauksesta, ja katsoi kansalaisten mielialan jyrkkyyden selittyvän virheellisellä kirjoittelulla ja kommentoinnilla.

Alho painotti, että päätös erota oli hänen omansa, ja ettei häntä painostettu tekemään sitä. Hän sanoi päättäneensä erota jo viime torstain ryhmäkokouksen jälkeen, mutta halusi julkistaa sen vasta perustuslakivaliokunnan kokouksen jälkeen.
-Tottakai ymmärrän kansalaisten närkästyksen, koska onhan pankkikriisi koko sodan jälkeisen itsenäisyyden jälkeen suurin onnettomuus joka meitä on kohdannut. Kovin monet kansalaiset ovat kokeneet sen mitä on joutua velkoihin, Alho muotoili.

Hän painotti, ettei Sundqvistin tapauksessa kuitenkaan ollut kysymys velasta, vaan vahingonkorvauskanteesta, josta Alholla ministerinä oli valtuudet sopia.

"Väärät väitteet, tyhmät kysymykset"

Ollessaan kuultavana perustuslakivaliokunnassa Alho antoi avustajiensa jakaa lehdistölle tiedotteita, joissa hän torjuu syytöksiä, ja pyrki osoittamaan, että ratkaisu Sundqvistin tapauksessa olisi poliittisesti motivoitu.

Otsikon "Väärät väitteet, tyhmät kysymykset" alla Alho kiisti armahtaneensa Sundqvistin, koska armahdusoikeus on presidentillä. Hän puolusti ulosottoselvitystä ja keskustelujaan oikeuskanslerin viraston kanssa, kiisti puuttuneensa Sundqvistin rikostutkintaan ja painotti, että ratkaisut Sundqvistin korvausten verovähennyksistä tekee verovirasto.

Niinistö: Väistämätön tapahtui

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) katsoo, että ministeri Arja Alhon (sd.) eropäätös oli väistämätön tapahtuma. Alhon seuraajan valinta kuuluu hänen mukaansa sosiaalidemokraateille.

Niinistö huomautti, että hänen tietojensa mukaan kukaan ei ole avannut keskustelua siitä, että valtiovarainministeriössä ei olisi vastakin kaksi ministeriä.

Niinistön mukaan Alhon ero ei vaikuta Suomen talouspolitiikkaan. Uutistoimisto Reuterin haastattelussa Niinistö vakuuttaa, ettei Alhon ero muuta myöskään Suomen suhtautumista Emu-jäsenyyteen. Niinistö uskoo, että Alhon ero ainakin osittain puhdistaa ilmaa hallituksessa.

Lipponen: Alhon eronpyyntö vastaan raskain mielin

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa ottaneensa raskain mielin vastaan tiedon veroministeri Arja Alhon (sd.) eronpyynnöstä. Lipponen korosti, että Alho eroaa omasta pyynnöstään.

Lipponen sanoi, että Alho on nk. Sundqvist-tapauksessa valmistellut asiaa ja tehnyt päätöksen virkamiesten esittelyn pohjalta. Ennen päätöksentekoa Alho on Lipposen mukaan ainakin kahteen kertaan keskustellut oikeuskanslerinviraston kanssa asiasta.

Lipposen mielestä Alho on myös osoittanut moraalista rohkeutta tekemällä päätöksen asiassa siitä huolimatta, että kysymyksessä on hänen oman puolueensa entinen puheenjohtaja.

Hassi: Vihreät voivat äänestää luottamuksen

Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi oli tänään tyytyväinen Alhon eroilmoitukseen. Hänen mielestään ero selvitti ilmapiiriä hallituskoalition sisällä.
-Tämän tiedon perusteella luottamuksen äänestäminen ei nyt ole ongelma, kun se ministeri on eronnut joka on tehnyt sen päätöksen jota me emme hyväksyneet.
-Edellytämme myös, että Arsenal-Sillan puolella tämä asia selvitetään kunnolla, kuka vastaa siitä että ulosottoselvitys ja poliisitutkinta keskeytettiin.

Eilen Hassi sanoi, ettei vihreiden tuesta hallitukselle ole takeita, ellei Alho eroa ennen välikysymysäänestystä.

Saari: Alhon ero ei muuta tilannetta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aapo Saaren mielestä veroministeri Arja Alhon (sd.) ero ei kevennä hallituksen vastuuta Ulf Sundqvistille räätälöidystä erityiskohtelusta. Saari sanoi tänään, että Alhon toimintaa ei voi irrottaa erilliseksi kysymykseksi. Hänen mukaansa hallitusrintama hyväksyy tehdyn erityisjärjestelyn, jos se antaa Alhon eron jälkeen hallituksen ja pääministerin linjalle luottamuksensa.
(STT-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.