Mainos

Alexandra Salmela sai HS:n kirjallisuuspalkinnon

Finlandia-ehdokkaanakin oleva slovakialainen Alexandra Salmela on voittanut Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan 27 eli kuolema tekee taiteilijan. Salmela on kirjoittanut romaanin suomeksi, vaikka on opiskellut kieltä kaikkiaan vasta kahdeksan vuotta.

- Sitten Hella Wuolijoen kukaan toinen muualla syntynyt ja kasvanut ei ole noussut opettelemallaan suomen kielellä huomattavaksi kaunokirjailijaksi, kirjallisuustoimittaja Antti Majanderin johtama raati kiittelee.

Hilpeä romaani kertoo Martasta eli lempinimeltään Angiesta, joka lähtee Prahan opiskelijapiireistä Suomen korpeen etsimään kadoksissa olevaa taiteilijuuttaan. Janis Joplinia, Jim Morrisonia ja muita 27-vuotiaana kuolleita rockstaroja ihailevan Angien tavoitteena on kirjoittaa menestysromaani ennen kuin ylittää tuon maagisen iän. Korvessa hän kohtaa suomalaisen ekoperheen.

- Artistinen kerrontatapa ja syvän humoristinen mielenlaatu vievät elämäntaiteilijaromaanin omintakeisille teille, kehuu raati.

- Salmela ei selittele vaan näyttää. Esimerkiksi sen, mikä on tekopyhää arjessamme. Slovakkivahvistus tuoreuttaa suomalaiskansallisen korpikirjallisuuden tähän päivään.

Bratislavassa vuonna 1980 syntynyt Salmela on koulutukseltaan dramaturgi. Hän on opiskellut Suomen kieltä ja kirjallisuutta Prahan yliopistossa. Nykyään kirjailija asuu Tampereella. Hän on kahden lapsen äiti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.