Mainos

Alexandra Salmela: Kansalaisuus on sivuseikka

Alexandra Salmela on nyt onnellinen ja helpottunut. Hänestä tuli Helsingin Sanomien esikoiskirjailijakisan voittaja ja hän on myös Finlandia-ehdokas. Finlandia-ehdokkuus oli Salmelalle aluksi stressi ja painajainen.

Asiasta nousi kohu, kun kävi ilmi että Salmela on Slovakian kansalainen, vaikka ehdolla saisi olla vain suomalaisia kirjailijoita. Pian Finlandia-kisan järjestävä Kirjasäätiö sopi, että hän saa jatkaa kisassa - ja sääntöjä muutettiin.

- Ensin suuri riemu, sitten matto jalkojen alta - ja taas helpotus. Kuljin päivän kuin unessa - ja heräsin seuraavana aamuna kuin painajaisesta, kuvailee Salmela Finlandia-ehdokkaiden julkistuspäivää.

- Henkilökohtaisesti en koe asiaa syrjintänä - ja lopultahan minua ei jätetty oven taakse. Näin ei voi olla, jos työni kelpaa suomalaisille. Ihmiset liikkuvat paikasta toiseen eikä edes tule ajatelleeksi että kansalaisuus olisi tärkeää ja sitä pitäisi vaihtaa, pohtii kirjailija MTV:n uutisten haastattelussa.

Kirjailija oppi suomen vasta aikuisena

Salmela alkoi opiskella suomea vasta kaksikymppisenä. Hesarin raadin mukaan Salmela käyttää kieltä ällistyttävän vaivattomasti, ja vääntelee sitä "kuin paraskin uusien latujen aukoja".

Salmelan teos kuvaaja nuoren naisen haaveita taiteilijaksi. Yksi tavoite päähenkilöllä on kuolla 27-vuotiaana kuin Jim Morrison. "Salmela nauraa rakastavasti elämäntaiteilijuudessa", luonnehtii Hesarin raati.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.