Mainos

Aleksis Kiven elämä valkokankaalla

Ohjaaja Jari Halosen seitsemän vuoden työ on valmis. Elokuva kansallisesta suurmiehestä, kirjailija Aleksis Kivestä tulee teattereihin.

Ohjaaja Jari Halosen mukaan aika on otollinen kertoa Aleksis Kiven tarina. Kirjailijasta ei ole pitkään aikaan edes yritetty tehdä kokonaiskuvaa.

- Hänestä on semmoinen omituinen kuva, että hän oli hulluksi tullut luuseri. Ne teoksethan Suomen kansa tuntee kyllä. Sukupolvesta toiseen jokainen joutuu avaamaan jonkin teoksen. Mutta nyt oli aika kertoa kuka oli se kaveri, joka ne kirjoitti, sanoo Halonen.

Halosen mielestä Aleksis Kivestä on luotu väärä, synkkä kuva. Hän ei ollut mies, joka "eli vain syksystä jouluun", vaan hänen elämässään oli myös iloa.

- Aleksis eli valtavan voittoisan elämän. Ja ennen kaikkea hän teki sen tietoisesti. Vallalla on sellainen näkemys, että hän olisi sortunut, että hän olisi ollut heikko - runopoika, mies varjoisilta kujilta. Mutta tosiasia on se, että hän lähti hyvin tietoisesti yhdistämään tätä kansaa, eheyttämään. Ja viime kädessä uhrasi oman elämänsä tämän kansan puolesta, joka suomen kieltä puhuu, jolla ei hänen aikanaan ollut kovin paljon oikeuksia.

Aleksis Kivi on Jari Haloselle sankari. Ohjaaja arvostaa kirjailijaa niin paljon, että haluaisi nostaa Aleksis Kiven syntymäpäivän arvostusta kansallisena juhlapäivänä samalle tasolle kuin joulukuun 6.

- Kivi on ikään kuin meidän itsenäisyytemme avainhenkilö, mutta 10.lokakuuta ei tapahdu mitään. Olisi toivottavaa, että ihmiset laittaisivat silloin sen ylioppilaslakin päähän, toteaa Halonen.

(MTV3)

Huomenta Suomessa (17.01.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.