Mainos

Alaikäisten tilaamat pikaluotot kiusaavat vanhempia

Monet vanhemmat ovat joutuneet alaikäisten lastensa tilaamien pikaluottojen maksajiksi. Varatuomari neuvoo vanhempia jättämään vipit maksamatta.

Alaikäiset lapset hankkivat luvatta tekstiviestilainoja omalle tililleen vanhempiensa puhelimella. Varatuomari Outi Mannosen mukaan väärinkäytöksiä syntyy, koska pikaluoton voi tilata kenen tahansa tilille.

Tekstiviestilainan saamiseksi riittää, että kännykän käyttäjä tietää liittymän omistajan osoitteen ja sosiaaliturvatunnuksen.

Vanhemmat ovat usein tietämättömiä väärinkäyttömahdollisuuksista, esimerkiksi siitä, että luoton voi tilata täysi-ikäisen liittymällä, mutta ei prepaid-liittymällä.

Rikosilmoituksia ei haluta tehdä

Turkulaisen Mannosen tietoon on tullut yli 10 tapausta, joissa lapset ovat tilanneet vanhempiensa kännykällä rahaa omalle tililleen. Kun väärinkäytös on paljastunut, pikalainan myöntänyt yritys on kehottanut vanhempia tekemään rikosilmoituksen.

Siihen taas kukaan Mannosen tuntemista isistä ja äideistä ei ole suostunut, vaan lasku on maksettu pois luottotietojen menettämisen tai sakon saamisen pelossa.

- Neuvon kaikkia vanhempia olemaan maksamatta vippejä, elleivät ole niitä itse tilanneet. Kokemusteni mukaan vippifirmat eivät lähde perimään oikeusteitse saataviaan, jos heille ilmoittaa, että en ole lainaa ottanut. Maksuhäiriömerkintää ei voi tulla ennen kuin oikeus on käsitellyt asiaa, Mannonen huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.