1992, ohjannut Ron Clements ja John Musker, Kuvaformaatti Anamorfinen widescreen 1.85:1, Ääniraita Dolby Digital, Ääni ja kuva THX pituus 87 min.
Pienen merenneidon ja Kaunottaren ja hirviön myötä Disney palasi menestyksekkäästi vanhojen satujen maailmaan. Elokuvayhtiön seuraavana kohteena oli Tuhannen ja yhden yön satujen kertomus Aladdinista ja taikalampusta. Disneyn uusi kultakausi ei osoittanut loppumisen merkkiä, Aladdinin huikea menestys huipentui kahteen oscar-palkintoon kahden edellämainitun elokuvan tavoin.
Aladdin onkin huikea Disneyn taidonosoitus kaikissa suhteissa. Elokuvan animaatio on häikäisevä yhdistelmä perinteistä käsintehtyä animaatiota ja tietokonetekniikkaa. Lentävän maton koukeroiset kuviot noudattavat maton liikkeitä uskollisesti ja tulivuoren laavakuplat pulppuavat aidon näköisesti. Elokuvan kamera-ajoja lentävän maton matkassa olisi ollut mahdoton toteuttaa muutamaa vuotta aiemmin. Elokuva oli elämys teatterissa, mutta nyt julkaistu dvd antaa hienoille efekteille oikeutta myös televisioruudussa.
Lauluntekijätiimi Alan Menken ja Howard Ashman tekivät Aladdiniin ehkä uransa parhaat laulut. Monissa piirretyissä elokuvissa imelät laulut pysäyttävät juonen kiusallisesti ja saavat lapsikatsojat hakemaan karkkipussia ja/tai kaukosäädintä. Aladdinissa laulut ovat hauskoja ja ennen kaikkea olennainen osa kerrontaa. Ashmanin kuoltua laulujen teksteistä vastasi Tim Rice. Elokuvassa on huumoria enemmän kuin merenneidossa ja kaunottaressa yhteensä, ja siitä vastaa pääasiassa lampun hengen roolissa heiluva Robin Williams. Eikä suomalaisversion tehnyt Vesa-Matti Loiri jää juurikaan Williamsia huonommaksi. Elokuvan voi katsella joko suomeksi tai alkukielellä suomenkielisin tekstein.
Elokuvan idea on parilla rivillä kerrottuna seuraava. Köyhä katurosvo Aladdin löytää taikalampun, jonka henki antaa kolme toivetta. Aladdinin toiveet liittyvät hänen oman kurjan elämänsä parantamiseen sekä sulttaanin kauniiseen tyttäreen Jasmineen. Menestys, prinsessa ja puoli valtakuntaa eivät kuitenkaan ole niin helposti saatavissa, sillä sulttaanin ilkeä suurvisiiri Jafar haikailee myös lamppua, valtaa ja prinsessaa. Luvassa on toimintaa, mysteeria, jännitystä ja huumoria koko 87 minuutin verran eikä suvantohetkiä juurikaan ole.
Ensimmäisillä katselukerroilla elokuvan touhu ja tohina tuntuvat olevan sopusoinnussa. Useamman katselukerran jälkeen elokuvan kauneusvirheet alkavat kuitenkin tökkiä aikuista katsojaa. Tuhannen ja yhden yön satujen tenho perustuu hyvin pitkälle niiden eksoottiseen ja mystiseen tunnelmaan, mitä taikalamput, lentävät matot ja itämainen salaperäisyys saavat aikaan. Disneyn Aladdinissa luotetaan vauhdin, toiminnan ja naurun voimaan. Etenkin pullon henki laukoo hengästyttävän määrän vitsejä ja imitoi kymmeniä nykyajan tunnettuja kasvoja. Elokuvan selkeä tavoite on naurattaa ja siinä se myös onnistuu, mutta samalla se onnistuu myös taitavasti hukkamaan alkuperäisen sadun tunnelman. Nykyajan stereotypiohin nojaten elokuvassa kauhistellaan Islamin ”Silmä silmästä…” oikeuskäsitystä ja sulttaanin tyttären pakkoavioliittoa. Hauskaa elokuvaa katsoessa jää pohtimaan sitä, kuinka hienon elokuvan Disney olisi saanut aikaiseksi, jos se olisi enemmän luottanut alkuperäisen sadun taikaan.
Ykköslevyltä löytyy 2 poistettua kohtausta, 4 poistettua laulua sekä muutaman musiikkivideo. Ykköslevyn tärkein lisäanti on kuitenkin ohjaajan ja tuottajien sekä animaattorien kommenttiraidat. Etenkin ensiksimainittu antaa paljon mielenkiintoista taustatriviaa animaatioelokuvan tekemisesta ja siitä, miten käsinpiirretty materiaali ja tietokoneanimaatio saatiin saumattomasti yhdistettyä.
Kakkoslevyllä on yli kaksi tuntia lisämateriaalia elokuvan tekemisestä. Varsinaista ”Näin tehtiin…” dokumenttia ei levyllä ole, mutta elokuvan dokumenttimateriaali koostuu kymmenistä pikkudokumenteista, jotka voi katsoa kaikki yhteen pötköön tai selailla aiheen mukaan. Dokumenteissa haastatellaan ohjaajia, tuottajia, animaattoreita ja lukuisia äänensä elokuvan hahmoille antaneita näyttelijöitä. Jostain syystä Robin Williamsia ei ole saatu haastateltavaksi. Erityishuomion dvd:llä saa säveltäjä Alan Menken, joka on saanut Disney-elokuviin tekemästään musiikista yhteensä kahdeksan Oscar-palkintoa.
Aladdin on eittämättä Disneyn viime vuosikymmenien huimimpia piirroselokuvia puutteistaan huolimatta. Ylitsepursuavalla dokumenttiaineistolla pakattu tupla-dvd-paketti on hintansa väärtti, etenkin kun sen kaikki sisältö kommenttiraitoja ja dokumentteja myöten on tekstitetty myös suomeksi.
teksti: Mikko Suhonen