Mainos

Älä kasaa lunta seinää vasten

Lunta ei kannata kasata asuintalojen seinänvierustoille, varoittaa Helsingin kaupungin rakennusviraston projektinjohtaja Ville Alatyppö. Hänen mukaansa on odotettavissa ongelmia, jos lumi pääsee sulamaan sokkelia tai seiniä vasten.

Tapa, jossa lunta on kasattu sokkelia vasten lämpöhukan vähentämiseksi, on Helsingin katujen talvihoidosta vastaavan Alatypön mukaan lyhytnäköinen.

- Jos vesieristyksessä on reikä, niin siitähän se vesi menee keväällä sisälle. Huono on tilanne myös silloin, jos seinustan alla oleva salaoja on päässyt jäätymään, asiantuntija tähdentää.

Kosteusvaurion riski koskee yhtä lailla kerrostaloja kuin omakotitalojakin. Pulmia lisää osaltaan se, että rakennuksen vierus ei ole roudassa, koska asutun talon sokkeli on melko lämmin paikka.

Vaikka seinän viereen tuotu lumi saattaa kohentaa hieman talon lämpötaloutta kylmimpään aikaan, Alatyppö ei suosittele konstia edes lyhytaikaisena keskitalven keinona.

- Kyllä siinä saatetaan syödä sokkelin elinikää.

Jos pihalta ei voi viedä lunta pois, tulee Alatypön mukaan muistaa, että lumikasat eivät haittaa pelastuslaitoksen pääsyä talon luo hätätapauksessa. Kasojen vähimmäisetäisyyden seinistä voi projektinjohtajan mukaan "katsoa maalaisjärjellä".

Varo - putket saattavat rikkoutua pakkasten jälkeen

Talven ongelmiin rakennusten alapohjassa lukeutuu myös vesi- ja viemäriputkien jäätyminen. Vaara on suurin, kun sää alkaa lämpiämään kovan pakkasen jälkeen.

- Putki on pakkaskelillä mennyt jäähän, ja kun sää lauhtuu ja maa lämpiää, putkeen syntynyt jää laajenee ja paukauttaa putken poikki.

Putkirikkojen estämisessä Ville Alatyppö muistelee vanhan kansan konstia.

- Kovalla pakkasella pidettiin ennen koko ajan hanaa hiukan auki, eli sekä vesijohdossa että viemärissä oli pieni virtaus. Se esti putkirikot.

Näinä kalliiden vesimaksujen aikoina Alatyppö ei tohdi kehottaa pitämään hanaa auki päiväkausia.

- Sen sijaan voisi suosittaa putkiin pistettäviä lämmityskaapeleita. Viemäriputkien sisään sellainen pystytään sujuttamaan paikalleen talvellakin.

Vesijohtoihin lämmityskaapelit sen sijaan pitää liittää työläämmin ulkopuolelle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.