Mainos

Al Gore valmistautuu luopumaan

Yhdysvalloissa odotettiin illalla demokraattien ehdokas Al Goren puhetta, joka mitä luultavimmin päättää yli viisi viikkoa kestäneen kiistan maan uudesta presidentistä.

Aika käy vähiin

Demokraattien presidenttiehdokkaan Al Goren uskotaan kertovan amerikkalaisille puheessaan, että hän luopuu taistelusta ja haluaa maan yhdistyvän uuden presidentin taakse. Uutistoimisto AP sanoo saaneensa tiedon luopumisesta kahdelta Goren läheiseltä neuvonantajalta.

Varapresidentti Goren kerrotaan olleen jo puhelinyhteydessä Irlannissa vierailulla olevaan presidentti Bill Clintoniin. Al Gore pitää puheensa noin kello 4 aamuyöllä Suomen aikaa. Aluksi puhuu lyhyesti Goren varapresidenttiehdokas Joseph Lieberman.

Goren ennakoidaan myös soittavan vastustajalleen Texasin kuvernööri George W. Bushille ennen puhettaan. Goren aamupäivällä julkaisemassa tiedotteessa sanottiin, että hän puhuu amerikkalaisille illalla, ja samalla uudelleenlaskentaa Floridassa odottanut demokraattijoukko lähetettiin kotiin.

Bush odottaa

Kukaan ei kuitenkaan tiedä vielä varmuudella, mitä Al Gore aikoo tehdä tai sanoa. Moniin vaalikiistan yllätyskäänteisiin tottuneet tiedotusvälineet puhuivatkin tänään mahdollisesta luopumisesta melko varovaisin sanankääntein. George W. Bush ei suostunut kommentoimaan tilannetta. Hän antoi ymmärtää, että hän odottaa Goren puhetta, ennen kuin sanoo asiasta mitään. Bushin odotetaan puhuvan pian Goren jälkeen.

Gorelle tappio on katkera, sillä hän sai koko maassa enemmän ääniä kuin Bush. Ratkaiseva Floridan osavaltio meni Bushille vain parinsadan äänen marginaalilla ja Gore jäi vain kolmen valitsijaäänen päähän voitosta.

Hankala päätös


Floridan kongressin eritysistunto kokoontui tänään, mutta istunto ei aikonut äänestää osavaltion 25 valitsijasta ennen Goren puhetta. Floridan korkein oikeus pohti myös tänään, mitä sen pitäisi tehdä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tiistaisen päätöksen kanssa.

Liittovaltion korkein oikeus kumosi Floridan korkeimman oikeuden äänten käsinlaskusta perustuslain vastaisena ja lähetti sen takaisin toimenpiteitä varten. Moniselitteisessä päätöksessään oikeus puolsi periaatteessa käsinlaskentaa, mutta vaati koko osavaltion kattavia sääntöjä siitä, millaiset äänet lasketaan mukaan. Käytännössä oikeus tyrmäsi Goren viimeiset toiveet Floridan äänten käsinlaskennasta ja koko vaalin voitosta.

Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista seitsemän oli sitä mieltä, että Floridan määräämä käsinlaskenta asetti äänestäjät eriarvoiseen asemaan. Viisi tuomaria, eli pienin mahdollinen enemmistö oli sitä mieltä, että käytännössä uusi käsinlaskenta ei ole kuitenkaan enää lakien mukaan mahdollinen.

Floridan äänet ovat tuleet maailmankuuluiksi

Päätöstä arvosteltu

Korkeimman oikeuden päätös on herättänyt Yhdysvalloissa paikoin melkoista tyrmistystä. Monet ovat olleet pettyneitä siihen, että oikeus ei pystynyt saamaan aikaan yksiselitteistä, kiistan lopettavaa päätöstä. Samoin huolta on herättänyt se, että korkein oikeus oli loppujen lopuksi niin selvästi puoluepoliittisesti jakautunut päätöksessään.

Yhdysvalloissa onkin jo kyselty, oliko päätös yksinomaan lakikirjoen mukainen, vai oliko se vain lähinnä poliittisesti tarkoituksenmukainen. Yhdysvaltojen mustat ovat olleet erittäin kitkeriä kommenteissaan, heidän mielestään juuri heidän äänioikeuttaan on loukattu Floridassa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.