Mainos

Akseli Gallen-Kallelan seikkailuista näyttely

Akseli Gallen-Kallelan haave -ja seikkailumatkoja esitellään taiteilijan nimikkomuseon järjestämässä näyttelyssä. Katselmus "Satua ja totta" avataan viikonloppuna Espoon Tarvaspäässä.

Gallen-Kallela

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan kaukokaipuu syttyi jo lapsuudessa. Tästä kaipuusta ja kiinnostuksesta kertovat myös taiteilijan kirjaston monet matkakirjat. Gallen-Kallelalla oli useita matkasuunnitelmia, joita kaikkia hän ei kuitenkaan ehtinyt toteuttaa.

Monista haaveista tuli kuitenkin totta. Ensimmäinen opintomatka vuonna 1884 suuntautui Pariisiin. Pariisin opiskelujen lomassa taiteilija kiersi kotimaassa. Suomeen taiteilija palasi vuonna 1889, jonka jälkeen matkat pitenivät Kainuuseen ja Vienan-Karjalaan. Tarkoituksena oli pohjustaa Gallen-Kallelan Kalevala-taiteeseen liittyviä suunnitelmia. 1900-luvun alussa taiteilija matkusti Itä-Afrikkaan. Hehkuvat Afrikan työt ovatkin kiehtoneet katsojia jo useamman sukupolven verran. Sen sijaan toinen vaativa matka, matka Amerikkaan on jäänyt tuntemattomaksi.

Satua ja totta -näyttelyssä on keskeisellä sijalla kuitenkin Gallen-Kallelan lapsuuteen liittyvä aineisto: piirustukset, varhaiset maalaukset sekä koulunkäyntiin ja perheeseen liittyvä esineistö ja arkistomateriaali. Näyttely päättyy 22. huhtikuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.