Mainos

Akkujen ja paristojen kierrätys kangertelee

Patterien kierrätyslaatikko. Kuva: Lehtikuva

Asiakkaat ovat voineet palauttaa käytetyt akut ja paristot niille varattuihin laatikoihin viime kuun lopusta lähtien.

Laatikon pitäisi löytyä jokaisesta kaupasta, kioskista ja huoltoasemalta, joka myy paristoja tai akkuja. Helsingin keskustan tavaratalossa palaustuslaatikko on vielä melko tyhjä.

- Veikkaan, ettei asiakkaat ole vielä oppineet sitä, että paristojen palautus käy kätevästi kauppareissun yhteydessä, arvelee Sokoksen myyjä Emilia Ala-Kurikka.

Palautukseen kelpaavat kaikki pienet kodissa käytettävät akut ja paristot. Auton akkuja ei lähikaupassa kuitenkaan oteta vastaan. Vastaanottovelvoite on kaikissa liikkeissä, mutta palautuslaatikko saattaa olla piilossa takahuoneessa.

Asiakkaiden lisäksi tietoa puuttuu myös alan yrityksiltä. Akkujen ja paristojen maahantuojia on vajaa tuhat ja niistä vasta 160 on liittynyt tuottajayhteisöön, joka vastaa kierrätyksen järjestämisestä.

- Jos kuusi yritystä kymmenestä maksaa jätehuollon kustannukset niin neljä kymmenestä vapaamatkustaa muiden kustannuksella, sanoo vt. toimitusjohtaja Sakari Sainio tuottajayhteisö Recseristä.

Palautetut akut ja paristot kuljetetaan Nivalaan kierrätyslaitokselle. Laitoksella tosin on tällä hetkellä hiljaista lomautusten takia.

Kerättyjä paristoja ei vielä ole saatu riittävästi. Jos keräysjärjestelmä saadaan toimivaksi, kierrätykseen päätyy 1000 tonnia vanhoja akkuja ja paristoja vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.