Ajelehtivan saaren kohtalo auki – ainakin yksi taho kiinnostunut

Ajelehtiva saari on saatu kiinnitettyä pitävämmin ja nyt selvitellään, mitä karkuun lähteneelle maalautalle oikein tehdään.

MTV Uutiset kertoi lauantaina Pohjois-Savossa Rautalammilla tehdystä erikoisesta pelastustehtävästä, saaresta, joka ajelehti Lonkari-järvellä.

Päivystävä palomestari Jukka Korhonen kertoi silloin, että noin 10x20 metrin kokoinen maalautta saatiin lauantaina kiinnitettyä Rapalansalmeen. Hän kuitenkin arveli, että karkulainen saattanee irrota silloisesta kiinnityksestään.

Niin kävikin. Palomestari Jussi Herranen kertoo, että saari jatkoi karkumatkaansa vielä samana iltana.

Saari on tehnyt yhteensä noin 2-3 kilometrin matkan Lonkari-järveltä Äijäveden puolelle. Maalautta on ollut irrallaan parisen viikkoa.

– Karkailija on saatu kiinni. Nyt se on sidottu köysillä mantereelle puihin kiinni niin, että pysyy ja tällä hetkellä selvitellään mitä saarelle tehdään, Herranen sanoo.

Pitää vielä siirtää

Herrasen mukaan saaren nykyinen kiinnityspaikka ei ole sellainen, että kaivinkone pääsisi sen lähelle.

– Siinä sitä ei voi tuhota. Kiinnityskohdan lähellä ei ole asutusta, eikä sen lähelle kannata mennäkkään, sillä siitä voi helposti humpsahtaa läpi.

Saari on matkallaan alittanut Kattilanvirran sillan, mutta saaren puut onneksi taipuivat sillan ali.

– Matkan edetessä vastassa olisi ollut toinenkin silta ja siitä se ei olisi kyllä mahtunut, Herranen arvelee.

Onko omistajia?

Saaren kohtalosta vastaa nyt Rautalamminen vs. tekninen johtaja Hannu Poussu, joka selvittää, onko maalautalla omistajia ja kuka voisi ottaa sen tontilleen.

– Tässä tutkaillaan tilannetta ja selvitetään mitä voidaan tehdä. Saari varmasti siirretään vielä ja tilanne on nyt se, että halukkaat voivat ilmoittautua, Poussu kertoo.

Hänen mukaansa ainakin yksi matkailuyrittäjä on kiinnostunut saaresta, mutta Poussu ei ole vielä ollut häneen yhteydessä. 

– Se pitäisi uittaa veneen perässä. Jos joku sen tulee omilla kustannuksilla pois hakemaan, se sopii meille.

Jos halukkaita ei tule, saari luultavasti siirretään paikkaan, jossa se voidaan kaivinkoneen voimin tuhota.

Poussu kertoo, että ajelehtivasta saaresta ei ole ollut haittaa veneilijöille, koska saari on niin iso, että sen kyllä huomaa kauempaakin. 

– Yhden laiturin se on kyllä meinannut viedä mennessään, Poussu sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat