Äitiyden salatut tunteet – näistä sinulle ei kerrota

On täysin luonnollista kokea pelkoa tai ahdistusta vauvan syntymän jälkeen.

Uskotko edelleen, että äitiys on ihana ja kaiken täydeksi tekevä luonnonvoima, joka vie kyllä kokemattomankin ensisynnyttäjän mennessään? Toivottavasti et. Times of India kokosi äitiysfaktat, joita moni ei tule ajatelleeksi.

Jatkuva vaaran tunne

Maailmassa ei ole koskaan turvallista. Kun lapsi syntyy, tuore äiti saattaa kammoksua kaikkea: sukulainen voi pudottaa vauvan tai koskea siihen likaisilla käsillä! Mitä teollisissa vauvanruoissa on, uskaltaako niitä ylipäätään syödä? Vaikka koko maailman pelkääminen tuntuu kamalalta, tämä on normaali vaihe varsinkin esikoislapsen äidillä.

Vauva on nyt päätähti

Kuvittele, että yhdeksän kuukauden ajan sinä ja vatsasi olette sukusi huomion kohde. Vointiasi kysellään jatkuvasti, sinua halaillaan, saat syödä, mitä haluat – olethan raskaana! Kun vauva syntyy, kaikki muuttuu: vauva on nyt show'n päätähti, joka syömiset, juomiset ja nukkumiset kiinnostavat kaikkia. Työtoveritkin kyselevät aina ensimmäisenä vauvan vointia, sen jälkeen ehkä sinun olotilaasi.

On täysin luonnollista, että tilanne tuntuu oudolta tai ahdistavalta. Sukusi tai ystäväsi eivät kuitenkaan ole hylänneet sinua. Yritä muistaa, että he ovat vain innoissaan uudesta vauvasta – sinun vauvastasi!

Rintaruokinta ei ole helppoa

Hoitaja tuo vauvan äidin rinnalle, ja niin pienokainen alkaakin jo imeä rintaa – vai? Rintaruokkiminen on todellisuudessa yksi äitiyden hankalimpia asioita. Vauva ei kenties suostu imemään, maitoa ei erity tarpeeksi, käsiä ja rintoja särkee. Jos imettäminen on vaikeaa, tuore äiti voi kokea musertavaa syyllisyyttä.

Pyydä lääkäriltä tai neuvolasta ohjeita rintaruokkimiseen. Yritä olla stressaamatta, huolehdi ruokavaliostasi ja syö hyvin. Jos rintaruokinta epäonnistuu, muista, että jotkut eivät voi tai tahdo imettää ollenkaan – ja silti heidän lapsensa ovat terveitä.

Kaikki on niin vaikeaa!

Kun vauva nukkuu huonosti, kaikki on uutta ja nurkat ovat täynnä likaisia vaippoja, jopa puhelinmyyjän kohtaaminen tai saippuan ostaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Kyynelet vaanivat jokaisen nurkan takana. On ymmärrettävää, että olet väsynyt ja uupunut.

Ota vastaan tarjottu apu ja delegoi esimerkiksi siivoaminen rohkeasti kumppanillesi. Älä yritä olla täydellinen tai ahdistu, jos lattialla on vauvantarvikkeita. Sekasotku ei tee sinusta huonoa äitiä.

Mutta meidän Jaakko…

Uudet äidit tuntuvat puhuvan jatkuvasti lapsistaan ja siitä, mitä he ovat jo oppineet. Jatkuvan kehuskelun kuunteleminen voi aiheuttaa alemmuuden tunnetta. Lisäksi mieleen hiipii pelko oman lapsen terveydestä: onko hänessä jotakin vikaa, koska hän ei vielä osaa?

Muista, että jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Jos vauvasi on terve, on täysin merkityksetöntä, oppiiko hän konttaamaan nyt, viikon vai kuukauden kuluttua.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja