Aistien maailmassa: Lääkärikään ei ymmärrä kemikaaliyliherkkyyttä

Alisa ei värjää hiuksiaan tai käytä hajusteita, sillä hänellä on monikemikaaliyliherkkyys. Moni lääkärikään ei ymmärrä sairautta, jota ei voi todentaa testeillä.

Alisa*, 45, alkoi nelikymppisenä saada hajusteista ja muista voimakkaista hajuista oireita: nuhaa, päänsärkyä, väsymys-, ja vilustumiskohtauksia. Häntä vaivasi myös selittämätön, yleinen huono olo. Oireiden syy selvisi pian. Alisa kärsii allergioiden lisäksi monikemikaaliyliherkkyydestä.

– Olen syntymäallerginen muun muassa siitepölyille, ja olen sairastanut melkein koko ikäni ympärivuotista, allergista nuhaa. Siitepölyaikoina ilmenee ristiallergiaa joitakin ruoka-aineita kohtaan, lähinnä hengitys-, silmä- ja iho-oireina. Minulla on myös ruoka-aineallergioita. Astma diagnosoitiin vuonna 2003, Alisa listaa.

Kemikaaliyliherkkyyden vuoksi Alisa välttelee yleisötilaisuuksia ja ihmismassoja. Kaupoissa hän ohittaa kemikalion hyllyt nopeasti. Erilaiset hajut ja käryt voivat aiheuttaa hänelle jopa astmakohtauksen.

– Kotonani ei käytetä hajustettuja tuotteita. En meikkaa enkä värjää hiuksiani. Kartan parhaani mukaan ylimääräistä kemikaalikuormitusta, Alisa kuvaa.

– Suurin osa ihmisistä tykkää hajustaa itseään, ja moni vielä tupakoikin. Näiden hajujen yhdistelmä on minulle myrkkyä. Olen kerran saanut anafylaktisen shokin tupakanhajun ja -savun takia, sekä astmakohtauksia kulotuksen aikana. Myös asiakaspalveluammateista olen joutunut luopumaan samoista syistä, hän kertoo.

Helpotusta oireisiin tuovat hajusteiden ja niitä käyttävien ihmisten välttelyn lisäksi allergia- ja astmalääkkeet.

"Moni lääkäri ei usko sairauden olemassaoloon"

Kemikaaliyliherkkyyttä sairastaa vain muutama prosentti ihmisistä. Se aiheuttaa eritasoisia oireita: jotkut selviävät kunhan eivät itse käytä hajustettuja tuotteita, toisille jopa pesuaineesta vaatteeseen jäävät jäämät aiheuttavat sietämättömiä oireita.

– Monikemikaaliherkyyttä on monenlaista, minulla se ilmenee lähinnä hengitys- ja iho-oireina. Olen allerginen myös luonnonkumille eli lateksille, hartsille, sekä nikkelille. Myös liian klooratusta vedestä saan hirveän ihottuman. Sen vuoksi joudun karttamaan esimerkiksi uimahallissa uimista säännöllisesti, Alisa listaa.

Myös keinomakeutetut tuotteet ovat pannassa, sillä ne saavat aikaan vatsan turvotusta ja huonoa oloa. Alisa välttelee myös eläimiä, sillä kaksikin tuntia karvaisen lemmikin kanssa samassa tilassa on liikaa.

– Joidenkin mukaan kiellämme lapsiltamme tärkeitä asioita, koska emme kulje yleisötilaisuuksissa, eikä meillä ole kotieläimiä tai lemmikkejä, Alisa kuvaa muiden asenteita.

Moni myös uskoo Alisan olevan vain huomionkipeä; häntä epäillään myös laiskaksi, koska "työnteko ei kiinnosta".

– Olen joutunut kieltäytymään työtehtävistä allergioihini ja astmaani vedoten, hän sanoo.

Kaikesta huolimatta Alisan yliherkkyys on lievää muotoa, sillä hän voi edelleen olla mukana työelämässä. Moni kuitenkin suhtautuu sairauteen vähätellen, ja Alisaa on väitetty jopa mielenterveysongelmaiseksi.

– Jotkut terveydenhuollon ammattilaisetkin olettavat vian olevan korvieni välissä. Millään testeillä ei voida osoittaa ihmisen olevan monikemikaaliyliherkkä, eikä moni lääkäri edes usko koko sairauden olemassaoloon, hän kuvaa.

"Anafylaktisen shokin kanssa ei ole leikkimistä"

Alisa neuvoo allergiaa tai yliherkkyyttä epäilevää kokeilemaan esimerkiksi sitä, helpottaako hajusteettomiin hygienia-, hoito-, ja pesuaineisiin siirtyminen oireita. Hän kehottaa myös käymään lääkärin juttusilla, sillä Alisalle itselleen allergia-, ja astmalääkkeet ovat tuoneet helpotusta elämään.

– Varsinaiseen hajusteallergiaankin lienee joku testi olemassa. Itsepäisyys ja jopa nyrkin lyöminen pöytään on ollut omassa tapauksessani tarpeen, että olen päässyt tutkimuksiin asiani tiimoilta. Kannattaa mennä yksityiselle puolelle, ja allergioihin erikoistuneelle lääkärille, mikäli mielii kunnollista ja asiallista suhtautumista ja hoitoa itselleen. Ja jos siihen on varaa. Itselläni ei ollut.

Alisan mukaan tulee muistaa, ettei siedätyshoito tehoa monikemikaaliyliherkkyyteen.

– Jos joku "viisas" neuvoo hakeutumaan siedätysmielessä paikkoihin ja tilanteisiin joissa allergia- ja astmaoireet ilmenevät, ei kannata uskoa. Eikä hankkia koiraa tai muutakaan eläintä, mikäli on jo valmiiksi niille allerginen. Tällaisiakin neuvoja olen itse saanut, enkä onnekseni uskonut niitä. Anafylaktisen shokin kanssa ei ole leikkimistä – siihen saattaa jopa kuolla, Alisa muistuttaa.

Hän kehottaa myös luottamaan omiin tuntemuksiin ja jättämään mahdolliset ilkeät kommentit huomioimatta.

– Ei tosiaankaan kannata välittää kanssaihmisten mahdollisista vähättelyistä ja ihmettelyistä asian tiimoilta! Kyseessähän ei ole huomionkipeys, teeskentely eikä työnvieroksunta vaikka joku sellaista väittäisikin. Sellaiset puheet kannattaa jättää omaan alhaiseen arvoonsa.

* Haastateltavan nimi on muutettu

Lue myös:

Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja