Ahdistaako sähkölasku? Näin lapsiperhe säästää!

Sähkölaskussa voi säästää pitkän pennin, kun kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin. Lue, millä tavoin teidänkin perheessänne voidaan pienentää sähkön kulutusta.

Lapsiperheen sähkölaskun ei tarvitse hipoa pilviä, vaikka kulutusta onkin enemmän. Näillä pienillä muutoksilla voi olla suurikin vaikutus energiankulutukseen.

Sähkönsäästövinkit lapsiperheeseen

1. Kestovaipoista tulee pyykkiä, mutta niiden käyttäminen vähentää sekä jätteen määrää että kertakäyttövaippojen valmistukseen käytettävää energiaa.

2. Itse tehdyt vauvanruoat ovat ekologinen valinta, ja niitä kokatessaan ja käyttäessään vanhemmat tietävät, mitä heidän lapsensa syö. Ruoanlaitossa voi säästää energiaa myös siten, että tekee ruokia kerralla enemmän ja pakastaa osan, ja leipoo samalla, kun liesi ja uuni kerran ovat päällä.

3. Suojaa lapsen vaatteet! Kunnollinen ruokalappu on ruokailun jälkeen helpommin pestävissä kuin koko vaatekerta. Ja vedellä puhtaaksi suihkutettavat saappaat ja kuravaatteet säästävät vaatteet ylimääräisiltä pesuilta.

4. Pyykin määrää voi vähentää lajittelemalla vaatteet huolellisemmin. Yhden kerran käytetty vaate – varsinkin, jos se on villainen - ei välttämättä kaipaa pesua, vaan ainoastaan tuuletusta ja ravistelua.

5. Lajittelu säästää energiaa myös tiskaamisessa. Jokaista vesilasia ei tarvitse yhden käyttökerran jälkeen laittaa tiskikoneeseen tai –altaaseen.

6. Vaatteiden ripustaminen siististi kaappiin tai pyykkitelineelle vähentää silittämisen tarvetta. Lapsetkin ovat mielellään mukana ”lyömässä auki” vasta pestyjä vaatteita etenkin, jos ne ovat heidän omiaan.

7. Jalkojen pyyhkiminen eteismattoon ja kenkien jättäminen eteiseen vähentävät siivouksen tarvetta. Aikuiset opettavat lapsia tässäkin omalla esimerkillään.

8. Lapsetkin oppivat sammuttamaan valoja ja sulkemaan telkkarin ja tietokoneen silloin, kun niitä ei tarvita – asia pitää vain perustella heille hyvin. Samalla kannattaa ottaa puheeksi suihkussaoloaika: lämpimällä vedellä lotraaminen kuluttaa ison määrän energiaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja