Mainos

Afrikassa soditaan muovipusseja vastaan

Luontoon levinneet muovipussit tappavat kotieläimiä, tukkivat viemäreitä ja haittaavat viljelykasvien kasvua. Ruanda ja Eritrea ovat kieltäneet muovipussit kokonaan.

Kulkutaudin lailla kaikkialle levinneet muovipussit ovat muodostuneet Afrikassa niin mittavaksi ympäristöongelmaksi, että ympäristöviranomaiset ovat ryhtyneet taisteluun niitä vastaan.

Puihin ja pensaisiin takertuneet muovipussit ovat nousseet lähes samanveroisiksi Afrikan symboleiksi kuin perinteiset kuvat villieläimistä ja savannimaisemista. Esteettiset syyt eivät kuitenkaan ole ainoita perusteita muovipussien vastaiselle taistelulle.

- Paitsi että muovipussit ovat esteettinen haitta, ne ovat terveydelle ja ympäristölle vaarallisia, sanoo Afrikan teollisuusasioista vastaava Desta Mebratu YK:n ympäristöohjelmasta UNEP:ista.

Kaikkialle levinneet muovipussit tukkivat viemäreitä ja tappavat kotieläimiä, jotka erehtyvät syömään kantovälineitä. Muovipussien päälle jäävä sadevesi muodostaa malariaa levittäville hyönteisille otollisen lisääntymisalustan. Niin ikään pelloille päätyvät muovipussit saattavat haitata viljelykasvien kasvua.

Miljardeja muovipusseja luontoon

Muovipussiongelma riistäytyi käsistä 1990-luvulla, jolloin uusi tuotantoteknologia teki kassien valmistamisesta helppoa ja halpaa. Afrikan luontoon päätyneiden muovipussien määrän arvellaan nousseen jo miljardeihin.

UNEP on käynnistänyt mantereenlaajuisen kampanjan, jolla pyritään hillitsemään muovipussien tuotantoa ja samalla lisäämään niiden uudelleenkäyttöä ja muovijätteen kierrätystä.

Mebratun mukaan muovipussiongelma on noussut esille jotakuinkin kaikissa Afrikan maissa. Maat ovat valinneet erilaisia keinoja ongelman voittamiseksi. Jyrkimmän linjan ovat valinneet Ruanda ja Eritrea, jotka ovat kieltäneet muovipussit kokonaan.

- Jos lennät (Ruandan pääkaupungin) Kigalin lentokentälle ja sinulla on muovipussi mukana, se takavarikoidaan, Mebratu kertoo.

Vaihtoehtona banaaninlehdet

Etelä-Afrikka, Kenia ja Uganda ovat pyrkineet hillitsemään muovipussien tuotantoa määräämällä pusseille minimipaksuuden. Muun muassa Etiopia, Ghana ja Tansania harkitsevat minimipaksuuden määräämistä. Joissain maissa muovipussien tuotantoa verotetaan ja toisissa on panostettu pussien kierrätykseen.

Muovipussien valmistajat vastustavat pussituotannon verotusta tai muita jyrkkiä toimia. Heidän mukaansa muovipussien uudelleenkäyttöä ja muovijätteen kierrätystä tulisi edistää kuluttajille suunnatulla valistuskampanjalla.

Erääksi ratkaisuksi muovipussiongelmaan on ehdotettu julkisten roskapönttöjen lisäämistä. Tämän on havaittu vähentävän ongelmaa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Ugandan viranomaiset ovat ehdottaneet kansalaisilleen paluuta perinteiseen pakkausmateriaaliin - banaanipuun lehtiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.