Afganistanin hallitusneuvotteluja kaavaillaan Eurooppaan

Pohjoinen liitto on lupautunut neuvottelemaan Afganistanin tulevaisuudesta. Liitto suhtautuu kuitenkin nihkeästi ulkomaisten avustusjärjestöjen toimintaan ja on estänyt niiden pääsyn alueilleen.

Pohjoinen liitto suostuu neuvottelemaan Afganistanin tulevan hallituksen kokoonpanosta jossakin Euroopan maassa.

Pohjoisen liiton ulkoministerin Abdullah Abdullahin mukaan YK:n ehdottamat maat; Saksa, Sveitsi ja Itävalta sopivat Pohjoiselle liitolle. Pohjoinen liitto on valmis aloittamaan Abdullahin mukaan hallitusneuvottelut vaikka tällä viikolla.

Abdullah toi julki ehdotuksensa keskusteltuaan Yhdysvaltain erityisedustajan James Dobbinsin kanssa Uzbekistanin pääkaupungissa Tashkentissa.

Abdullah vakuutti pohjoisen liiton sitoutuneen laajapohjaisen hallituksen muodostamiseen, vaikka liiton sotamenestys onkin antanut sen haltuun laajan osan Afganistanista.

Hallitusneuvotteluihin mukaan myös pataaneja

Pohjoisen liiton ulkoministeri Abdullah ei näe mitään estettä Afganistanin pääväestön, pataanien, osallistumiselle uuteen hallitukseen.

Pohjoisen liiton taistelijat ovat etupäässä tadzhikkeja, uzbekkeja, ja hazaroja eli maan vähemmistökansallisuuksia. Talebanit taas ovat enimmäkseen pataaneja.

Uutistoimisto AFP kertoi myös eräiden korkeiden Taleban-johtajien piiritetyssä Kandaharissa ilmoittaneen, että he ovat valmiit liittymään kansallisen yhtenäisyyden hallitukseen, jota johtaisi Afganistanin entinen kuningas Zahir Shah. Uuden hallituksen muodostamiskuvioihin ilmoittautui tänään myös Afganistanin entinen presidentti Sibghatullah Al-Mojaddedi, joka oli presidenttinä ennen Burhanuddin Rabbania 1992. 72-vuotias Al-Mojaddedi ilmoitti Kööpenhaminassa palaavansa mahdollisimman pian Afganistaniin.

Löyhä yhteenliittymä

Pohjoinen liitto, jonka hallussa on nyt suuri osa Afganistania, on tarkkailijoiden mukaan löyhä yhteenliittymä, eivätkä kaikki sen jäsenryhmät ovat järin iloisia siitä, että pääkaupunki Kabul on joutunut Jamiat-i-Islami-ryhmän haltuun. Ryhmään kuuluu myös entinen presidentti Burhanuddin Rabbani, joka on jo palannut Kabuliin.

Hazaroja edustavan Hezb-i-Wahdat-ryhmän johtaja Karim Khalil muistutti tänään sopimuksesta, jonka mukaan minkään yksittäisen ryhmän ei pitänyt edetä Kabuliin. Kabuliin onkin nyt pyrkimässä myös hazarojen taistelijoita.

Monien afganistanilaisten mielissä on uutistoimisto Reutersin mukaan tätä nykyä vanha sananparsi, jonka mukaan "Sillä aikaa kun teurastajat kiistelivät, lehmä kuolla kupsahti". Sananlaskua toistelevat lukuisat afganistanilaiset, jotka kaipaavat vain rauhaa 23 vuoden sotimisen jälkeen.

Pohjoinen liitto nihkeä avustusjärjestöille


Afganistanin pääkaupunkia Kabulia hallitseva pohjoinen liitto ei päästä avustustyöntekijöitä palaamaan Afganistaniin, sanoi YK:n edustaja tänään.

YK:n edustaja Eric Falt sanoi Kabulissa, että monien kansalaisjärjestöjen avustustyöntekijät eivät ole saaneet pohjoiselta liitolta lupaa lentää Bagramin tukikohtaan Kabulin pohjoispuolelle. - Kabuliin on päässyt palaamaan 30 YK:n työntekijää, jotka yrittävät saada vauhtiin humanitaarisen avun Afganistanille, kertoi Falt.
Kansainväliset avustusjärjestöt haluavat saada avustustyön käyntiin mahdollisimman pian ennen talven tuloa. Kansainväliset avustustyöntekijät lähtivät Afganistanista pian Yhdysvalloissa 11. syyskuuta tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Ulkomaalaisiin epäluuloisesti suhtautuva pohjoinen liitto on vaatinut brittisotilaiden lähtöä Bagramin tukikohdasta. Brittiläisten erikoisjoukkojen on määrä turvata avustuskuljetuksia.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ilmoitti tänään Teheranissa, että huoli turvallisuudesta on viivyttänyt suuren apuerän lähettämistä Iranista Heratin kaupunkiin Länsi-Afganistaniin. Iranin viranomaiset ovat vaatineet pohjoiselta liitolta turvatakuita, jotta 15 rekan autosaattue voisi lähteä Heratiin.

UNHCR:n ja Iranin Punaisen Puolikuun avustussaattueen oli määrä lähteä jo eilen viemään avustustarvikkeita arviolta 200 000 afgaanille, jotka ovat pakolaisleirissä Heratissa.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat