Afganistalaisnaisten rohkea veto: Mielenosoitus korkokengissä

Ryhmä afganistalaisnaisia osoitti Kabulissa mieltään torstaina. Mielenosoittajat marssivat hyväksikäyttöä vastaan korkokenkiin ja avonaisiin huiveihin pukeutuen, Reuters uutisoi.

Korkokengissä ja avonaisissa huiveissa esiintyneet naiset jalkautuivat torstaina Afganistanin pääkaupungin Kabulin kadulle osoittaakseen mieltään naisten julkista häirintää vastaan. Seksuaalinen häirintä, seuraaminen ja kähmintä ovat Afganistanin kaduilla yleistä.

Mielenosoitukseen osallistui parikymmentä naista ja muutama mies. Naiset kantoivat kylttejä, joissa luki "kadut kuuluvat myös minulle" ja "emme suvaitse enää solvauksia".

Afganistan on hyvin konservatiivinen maa, jossa naisten vapautta rajoitetaan merkittävästi.

– Naisia häiritään kaduilla, koska ajatellaan, ettei naisten tulisi poistua kotoaan. Haluamme taistella tätä ajattelutapaa vastaan, koska uskomme, että kadut kuuluvat naisille yhtä lailla kuin miehillekin, Young Women for Change -organisaation perustaja Noor Jahan Akbar, 19, kertoi.

Kansainvälinen media on kiinnittänyt huomiota Afganistanissa tapahtuneisiin rajuihin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten tyttölapsiin kohdistuneisiin happoiskuihin ja tyttökoulujen kaasumyrkytyksiin. Afganistalaisnaiset haluavatkin muistuttaa, että myös tavallinen arki on heille hankalaa.

– On meidän asiamme, miten haluamme pukeutua ja missä haluamme kävellä, protestia järjestämässä ollut Anita Haidery, 19, sanoi.

Haidery opiskelee Yhdysvalloissa, joten häntä on kritisoitu länsimaisen tasa-arvoajattelun tuomisesta Afganistaniin. Haidery muistuttaa, että naisten vapaudella on juurensa islamissa.

– Naisten turvallisuus ei ole länsimainen ajatus. Jopa profeetta Muhammadin aikaan naiset olivat turvassa. He kävivät kauppaa ja liikkuivat ulkona - tämän mekin ansaitsemme, Haidery painotti.

Mielenosoitukselle löytyi tukea myös miehiltä.

– Naiset ovat osa tätä yhteiskuntaa, puolet kansastamme. Heillä tulisi olla oikeus käydä koulua ja kävellä kaduilla, marssiin osallistunut Omaid Shifri sanoi.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: reuters.com

Kuva: Shutterstock/Zou zou

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja