Mainos

Aasian saastepilvi yli kolme kilometriä paksu

Etelä-Aasian yllä leijuva saastepilvi on jo yli kolme kilometriä paksu. Hiukkaspäästöjen sakka varjostaa useita miljoonakaupunkeja aina Kairosta Shanghaihin saakka.

YK:n selvityksen mukaan saastepilvi vähentää auringonvaloa 10-25 prosenttia muun muassa Pakistanin suurimmassa kaupungissa Karachissa, Delhissä ja Shanghaissa. Se varjostaa maanpintaa mutta lämmittää ylempänä olevia ilmakerroksia.

Pilven pienhiukkaset nopeuttavat Himalajan jäätiköiden sulamista ja vaikuttavat veden kiertokulkuun. Päästöjä saattaa kulkeutua yhä enemmän myös juomaveteen. Jäämiä löytyy lisäksi kasveista.

- Himalajan jäätiköiden vetäytyminen on hyvin huolestuttavaa, koska niistä virtaa vettä Aasian suuriin jokiin. Seuraukset ovat vakavia puhtaan juomaveden ja myös ruoan saannin kannalta, varoittaa YK:n tutkija, professori Veerabhadran Ramanathan.

Saasteiden uskotaan lyhentävän Intian sadekautta ja lisäävän tulvia Intian lisäksi Kiinassa. Samanaikaisesti vilja- ja riisisadot näyttävät pienenevän.

Myrkyt aiheuttavat ihmisille hengitys- ja sydänoireita ja voivat lyhentää elinikää monella vuodella, koska hiukkaset pääsevät syvälle keuhkoihin. Pitoisuudet ovat suurimmillaan talvella ja pienimmillään kesällä sadekauden takia.

Saasteet voitaisiin hajottaa nopeasti

Asiantuntijat arvioivat, että pilvi on mahdollista hävittää muutamassa viikossa, jos päästöjä leikataan nopeasti eri puolilla maailmaa. Päästöt ovat peräisin teollisuudesta, liikenteestä ja biomassan poltosta.

- Olemme pitäneet Aasian ruskeaa pilveä aiemmin alueellisena uhkana, mutta se paisuu ja leviää koko ajan, Ramanathan kertoo.

Pilvi ulottuu Arabiasta Tyynellemerelle asti. Se eristää auringonvaloa Kiinan ja Intian kaupunkien lisäksi Bangkokissa, Bangladeshin Dhakassa ja Teheranissa. Koko Intiassa valoa on pari prosenttia ja Kiinassa nelisen prosenttia vähemmän kuin 1950-60-luvuilla.

Ruskeita pilviä on kehittynyt myös joihinkin Euroopan osiin, Pohjois-Amerikkaan, eteläiseen Afrikkaan ja Amazonin alueelle.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.