Mainos

Aarnion alaisen syytteet urkinnasta nurin – turvallisuusriski kelpasi syyksi

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Helsingin huumepoliisin ylikonstaapelin syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kyse on siitä, että ylikonstaapeli oli yrittänyt katsoa poliisin tietokannasta Aarniota koskevia tietoja marraskuussa 2013.

Huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio oli pidätetty 12. marraskuuta ja vangittu 15. marraskuuta. Ylikonstaapeli haki 20. marraskuuta poliisin ns. rikitrip-kannasta tietoja, joissa epäiltynä oli Aarnio ja tutkinnanjohtajana Jukka Haavisto.

Tietoja ei kuitenkaan löytynyt, koska ne olivat salattuja.

Syyttäjän mukaan ylikonstaapelin työtehtäviin ei kuulunut tietojen hakeminen, eikä hän kuulunut Aarnio-tutkintaryhmään. Syyttäjän mielestä ylikonstaapeli rikkoi virkavelvollisuuttaan, koska hänellä ei ollut oikeutta hakea tietoja.

Turvallisuusriski syynä

Ylikonstaapeli kiisti syytteet. Hän katsoi, että tietojen hakeminen kuului hänen virkavelvollisuuksiin, koska Aarnio olisi voinut aiheuttaa turvallisuusriskin yksikön työntekijöille ja operaatioille.

Aarnion kiinnioton ja vangitsemisen jälkeen kukaan poliisissa ei ollut tehnyt riskiarviota Aarnion toimista ja niiden vaikutuksista huumepoliisin operaatioihin, ylikonstaapeli selvitti. Heille ei myöskään ollut kerrottu mitään.

Ylikonstaapelin mukaan tietoja tarvittiin, jotta huumepoliisissa olisi voitu kartoittaa mahdolliset turvallisuusuhat liittyen esimerkiksi Aarnion mahdolliseen yhteistyöhön rikollisjärjestön kanssa.

Todistajana kuultu huumepoliisin tutkinnanjohtaja kertoi tapahtumista yhdenmukaisesti ylikonstaapelin kanssa.

Syytteet nurin

Käräjäoikeus hylkäsi ylikonstaapelin syytteet, vaikka haut eivät liittyneet mihinkään konkreettiseen työtehtävään.

Oikeuden mukaan kyse ei ollut poliisimiehen henkilökohtaisesta kiinnostuksesta, vaan huumepoliisissa oli kollektiivinen huoli siitä mikä merkitys Aarnion mahdollisilla toimilla olisi huumepoliisin operaatioihin.

Ylikonstaapelin mukaan Aarnion liittyvät haut olivat liittyneet hänen virkatehtäviinsä, eikä käräjäoikeudella ollut olosuhteisiin nähden syytä epäillä tätä.

Oikeus katsoi, ettei poliisimiehen menettely ollut tahallista, jolloin syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.