Mainos

Äänivyöryllä alkanut kansanedustajan ura jäi lyhyeksi

Perussuomalaisten kansanedustajana 2003–07 toiminut Tony Halme valittiin eduskuntaan äänivyöryllä, joka siivitti puolueen menestystä. Hänen kansanedustajakauttaan varjostivat rikostuomiot.

Hänet tuomittiin vuonna 2004 neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa. Halme sai tuomion salakuljetuksesta, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä, ampuma-aserikoksesta, aseen varomattomasta käsittelystä ja huumausaineen käyttörikoksesta. Ehdollinen vankeusrangaistus jäi voimaan hovissa, eikä korkein oikeus myöntänyt Halmeelle valituslupaa.

Halme myönsi hovissa tuoneensa vuonna 2001 Turkin Marmariksesta pahvilaatikollisen hormoneita kehonrakennusta varten. Hän kuitenkin sanoi, että oli hakenut aineisiin reseptin turkkilaiselta lääkäriltä ja selvittänyt tutuilta tullimiehiltä, paljonko aineita voi omaan käyttöön tuoda Euroopan talousalueen ulkopuolelta. Hovioikeus totesi, että Halme ei olisi saanut tuoda aineita maahan lainkaan, ja hän on ollut itse vastuussa maahantuontia koskevien määräysten noudattamisesta.

Tuomio aseen varomattomasta käsittelystä liittyy tapahtumiin kesällä 2003. Kansanedustajan todettiin heilutelleen asetta ladattuna ja säilyttäneen sitä toimintakuntoisena yöpöydällään aamuyöstä. Ase laukesi, kun Halme ja hänen vaimonsa yrittivät molemmat vetää sitä itselleen. Halme oli tuolloin juuri herännyt nukkumasta ja oli sekavassa tilassa. Välittömästi aseen laukeamisen jälkeen hän vaipui tiedottomaan tilaan. Välikohtaus paljasti Halmeen säilyttäneen kotonaan luvatonta asetta ja syyllistyneen siten ampuma-aserikokseen.

Tuomio myös rattijuopumuksesta

Vakka-Suomen käräjäoikeus langetti Halmeelle elokuussa 2006 ehdollista 80 päivää ehdollista vankeutta ja sakkoja törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tuomio ei muuttunut hovioikeudessa.

Juttu ajoittui helmikuulle 2006 Varsinais-Suomeen Laitilaan, jossa useat ihmiset näkivät sekavanoloisen kansanedustajan. Yksi silminnäkijöistä ilmoitti Halmeen kummallisesta ajotavasta poliisille, ja tutkinta alkoi. Halme kertoi käräjäoikeudessa juoneensa viisi pulloa lonkeroa, mutta nauttineensa alkoholia niin pitkän ajan kuluessa, että se oli jo ehtinyt palaa pois.

Halme toimitti oikeudelle todistuksen, jossa kerrottiin hänen käyttävän kolmiolääkkeitä. Kansanterveyslaitoksen huumetutkimusyksikön mukaan lääkeaineilla ei ollut mainittavaa vaikutusta ajokykyyn syytteen ajankohtana, jos Halmeen ilmoitus lääkkeiden käytöstä ja ajankohdasta pitää paikkansa.

Hovioikeus piti luotettavina useiden todistajien seikkaperäisiä kertomuksia ja havaintoja päihtyneestä kansanedustajasta. Hovioikeuden mukaan Halme oli huumaavaa ainetta sisältävien lääkkeiden, alkoholin tai niiden yhteisvaikutuksen alaisena kuljettaessaan autoa eikä käräjäoikeuden tuomiota ollut näin syytä muuttaa.

Halme jäi työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2007. Hän kuoli vuoden 2010 alussa.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.