Mainos

Äänestys käy vilkkaana

Äänestys presidentinvaalissa on alkanut tasaisen vilkkaana.

Äänestystä

Paikoitellen äänestyspaikoilla on syntynyt pieniä jonoja, mutta kaikkiaan äänestyksen kuvaillaan sujuneen rauhallisesti. Ensimmäisinä uurnille saapuivat tuttuun tapaan varttuneemmat äänestäjät. Perheitä alkoi tulla enemmän puolen päivän lähestyessä.

Esimerkiksi Pirkanmaan vaalipiirissä ylitettiin monilla äänestysalueilla puolilta päivin ennakkoäänien kanssa 50 prosentin raja. Se enteili selvästi eduskuntavaaleja korkeampia loppuprosentteja.

Vaalihuoneistot avautuivat aamuyhdeksältä ja sulkeutuvat illalla kello 20. Ennakkoäänestyksen tulos saadaan heti vaalihuoneistojen mentyä kiinni.

Vaalissa on äänioikeutettuja liki 4,2 miljoonaa. Ennakkoon ääntään käytti reilut 1,3 miljoonaa kansalaista eli suurinpiirtein yhtä paljon kuin viime presidentinvaaleissa.

Jo kolmannes äänioikeutetuista oli siten antanut äänensä jo ennen tätä päivää. Presidentti valitaan nyt toista kertaa suoralla kansanvaalilla. Vaalin toinen kierros käydään kolmen viikon kuluttua.

Lapissa lumimyräkkä hankaloittaa äänestämistä

Sankka lumimyräkkä on hankaloittanut äänestämistä Lapissa. Mm. Rovaniemen seudulla Tielaitos on pistänyt töihin kaikki aura-autonsa varakalustoa myöten, jotta kulku äänestyspaikoille sujuisi jouhevammin.

Parin tunnin aikana Pohjois-Suomeen on satanut kymmenkunta senttiä uutta lunta.

Vaikeasta kelistä huolimatta äänestys on ollut pohjoisessa todella vilkasta. Monilla äänestyspaikoilla oli päivän mittaan pieniä jonoja.

Henkilöllisyystodistus ja ilmoituskortti mukaan

Äänestämään lähtevien on syytä varautua todistamaan henkilöytensä. Myös postitse tullut ilmoituskortti äänioikeudesta on hyvä olla mukana, sillä se nopeuttaa äänestystä. Kortin puuttuminen ei kuitenkaan estä äänestämistä.

Äänestäjien tunnistamisessa ei ole syntynyt isompia ongelmia, vaikka aivan kaikilla ei ole ollut mukana ilmoituskorttia ja henkilöllisyystodistusta.

Henkilötiedot on tällöin varmistettu lähinnä syntymäajan ja sosiaaliturvatunnuksen avulla. Ilmoituskortteja on tullut kaksi samanlaista. Toinen korteista on syytä säästää mahdollista toista äänestyskierrosta varten.

Ahtisaari

Presidentti Ahtisaari: asiallinen ja monipuolinen vaalikamppailu


Myös presidentti Martti Ahtisaari on antanut äänensä aamupäivällä Helsingin Meilahdessa. Ahtisaari kuvaa käytyä vaalikamppailua asialliseksi ja monipuoliseksi. Keskusteluissa on käsitelty aiheita monipuolisesti, joten kansalaisten pitäisi Ahtisaaren mukaan hyvin voida tehdä valintansa.

Ahtisaari kommentoi lyhyesti vaalikampailua käydessään äänestämässä. Presidentti ei yhtynyt arvostelijoihin, joiden mukaan mielipidekyselyt johdattavat kansalaisia äänestämään toisin kuin he todellisuudessa ajattelevat.

-Minulla on lujempi usko suomalaisiin. He kykenevät päättämään täysin itse. Ahtisaari muistutti, ettei meillä ole keinoja estää kyselyjen tekoa aivan viime päiviin ja viikkoihin asti ennen vaaleja.

-On myös tavallista, että ne jotka häviävät, syyttävät aina mielipidekyselyjä, hän huomautti. Presidentiltä kysyttiin myös, olisiko Suomessa jo naispresidentin vuoro. Hänen mukaansa sekin on kansalaisten päätettävissä.

-Jokainen äänestämään menevä tekee sen päätöksen itse. Presidentti ja rouva Eeva Ahtisaari saapuivat äänestyspaikalleen Meilahden yläasteelle hieman kello 11 jälkeen ja pääsivät äänestämään pienen jonottamisen jälkeen.

Henkilöllisyystodistuksia ei tarvittu. -Hehän ovat yleisesti tunnettuja, siteerasi piirin vaalilautakunnan puheenjohtaja Petteri Granström vaalitoimituksen sääntöjä äänestäjien henkilöyden toteamisesta.

Presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto olivat äänestäneet jo ennakkoon.

Suomen presidentinvaali on saanut heti aamusta myös kansainvälistä huomiota. Ehdokkaita ja heidän mahdollisuuksiaan on arvioitu niin tietotoimistojen kuin lehdistön taholta.

Mm. uutistoimisto Reuters kirjoittaa, että Suomen presidentinvaali on nyt sukupuolten eikä ideologioiden taistelua. Ruotsissa puolestaan lehdistö on pohtinut mm. mielipidemittausten merkitystä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.