8.5. Leikki puutarhassa

Lapset rakastavat puutarhoja. Erityisesti sellaisia, joissa on piilopaikkoja ja salaisia onkaloita, joihin kätkeytyvä aikuisten vaanivilta katseilta. Lasten kestosuosikkeja ovat esimerkiksi soma leikkimökki, kiipeilypuu ja kahden puun väliin pingotettu riippumatto. Leikkimökki ei enää ole vain tyttöjen etuoikeus, vaan pojille on tulossa teemasta oma muunnelmansa.

Lapsille voi antaa hoidettavaksi oman kukkapenkin, jossa he voivat kasvattaa mitä haluavat – luultavasti he valitsevat värikylläisiä kukkia raikkaina vastaväreinä. Lasten suosikkikasveja ovat muun muassa kehäkukat, ruiskaunokit, tuoksuherneet, köynnöskrassit, unikot, päivänkakkarat, mirrinmintut ja petuniat. Kukkapenkistä kannattaa tehdä sen kokoinen, että nassikat jaksavat itse hoitaa sitä, kastella ja nauttia kasvun ihmeestä.

Löysimme tällä kertaa Iiriksen uuden leikkimökin tuntumasta alueen, johon teemme neljävuotiaalle sopivan kukkapenkin. Nurmi poistetaan ja istutusalueen reunat rajataan turveharkoilla, jotka sopivat erinomaisesti matalien tukimuurien ja rajausten tekoon. Kaksi päällekkäin asetettua harkkoa eivät vaadi tukea, mutta jos päälle laitetaan vielä kolmas, kannattaa ehkä työntää niiden läpi tueksi sopiva tanko. Kevyitä harkkoja on helppo liikutella ja niitä voi leikata vaivattomasti haluamansa kokoisiksi ja muotoisiksi. Mikä parasta, ne sammaloituvat ajan mittaan ja sulautuvat saumattomasti ympäröivään puutarhaan.

Iiriksen hoidettavaksi valitut kasvit:

Lemmikki – Myosotis spp.
Kukkii sinisin tai vaaleanpunaisin kukin toukokuusta elokuulle. Luhtalemmikki viihtyy kosteammassa kuin puistolemmikki.

Mirrinminttu – Nepeta faassenii
Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla normaalissa puutarhamaassa ja kukkii toukokuusta heinäkuuhun.

Tarhapäivänlilja – Hemerocallis-lajikkeet
Tuo alueelle korkeutta. Kukkii aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla kesä-elokuussa monin eri värivaihtoehdoin. Kasvualustan tulee olla kuivahko tai tuore, myös kostea, paras on runsasravinteinen savimaa.

Saksankurjenmiekka – Iris Barbata-Elatior
Lajikeryhmä sopii tähän valikoimaan hyvin lehtimuotojensa ansiosta. Kukkii kesäkuussa kaikissa värisävyissä lukuun ottamatta puhdasta tulipunaista ja oranssia. Aurinkoinen, lämmin, myös paahteinen kasvupaikka, kasvualusta kuiva tai tuore, vettä läpäisevä, runsasravinteinen kivennäismaa, vähämultainen ja kalkkipitoinen.

Kehäkukka - Calendula officinalis
Ikivanha lääkekasvi, joka kylvää itse itsensä. Se kukkii kesäkuusta syyskuuhun keltaisen tai oranssin värisin kukin. Viihtyäkseen se tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän paikan, jossa maaperä on tuore tai melko kuiva, runsasravinteinen ja kuohkea. Siemenet kylvetään suoraan avomaalle touko- tai kesäkuussa, jolloin kasvi kukkii elokuun lopulla. Vaihtoehtoisesti voidaan kylvää sisälle helmikuussa ja siirtää puutarhaan kesäkuussa, jolloin se myös kukkii. Kylväytyy itse.

Valittaessa kasveja lasten puutarhaan on muistettava, että monet koristekasveistamme ovat myrkyllisiä. Hyvin harva niistä sopii syötäväksi ja onkin siis paras opettaa lapsille, että he eivät saa panna suuhunsa mitään, ennen kuin aikuinen on antanut siihen luvan. On myös joitakin kasveja, joissa ei ole marjaa tai muuta syötävän näköistä, mutta ne saattavat antaa oireita kosketuksesta paljaaseen ihoon. Esimerkiksi näitä kasveja kannattaa välttää lasten puutarhassa: sormustinkukka, ukonhatut, näsiä, kultasateet, jouluruusu, rohtokataja, lupiini, tyräkit ja kielo. Jos jonkin kasvin myrkyllisyys epäilyttää, lisätietoja saa paikallisesta myrkytystietokeskuksesta.

Leikkipaikan hintoja:

Kasvit - 10,-
Turveharkot- 10,-
Lasten puutarhakalusteet- Anttila Kodin ykkönen 24,-
Yrttiruukut ja kasvilaatikko - Anttila Kodin ykkönen
Siemenet - Suomen Niittysiemen Oy, hinnat 10,50–21.50 / pussi
Perhosen koti - Kauppilan puutarhakeskus, Turku 39,80 + tolpat 16,90
Pupu - Pihacenter Oy, Porvoo 39,-
Graniittiallas - Pihacenter Oy, Porvoo 54,-

Pihaleikkivälineet: Joli Oy, Helsinki, www.joli.fi

(Pioni 8.5.2007)

Lue myös:

    Uusimmat