# 72 Arto Javanainen

Kiekkoleijona numero 72

Porilaiskiekkoilun ikoni Arto Javanainen (1959-2011) on uskomattomien ennätysten mies.

Viime kauteen uransa lopettanut Tapparan Janne Ojanen ohitti Javanaisen SM-liigan runkosarjan kaikkien aikojen pistepörssissä 28.11.2009. Ojanen teki runkosarjassa 872 ottelussa 799 (283+516) pistettä

- Vaikka Ojanen vielä menisikin ohi, pidän silti Javanaista kärkimiehenä, ei siinä ole sanan sijaa, Ässissä 18 kautta pelannut Tapio Levo napautti ennen kuin Ojanen oli ohittanut Javanaisen kaikkien aikojen pistepörssissä.

- Niitä aikoja ei voi tietenkään verrata nykyhetkeen, mutta kyllä saavutuksissa vielä pieni ero on, varsinkin maalimäärissä, nykyään Porin käräjäoikeudessa vaikuttava Levo muistuttaa.

”Ei kiekko Javalta enää takaisin tullut”

Javanainen saavutti 668 pelaamassaan pääsarjaottelussa uskomattomat tehot 462+330=792. Porilaisikonilla on hallussaan myös yhden kauden maaliennätys (47 maalia kaudelta 1987-88), ja kypärätemppuja kiekkoilija tehtaili huikeat 39 kappaletta.

- Kyllä Java oli ihan ykkösäijä niissä hommissa. Aina kun Javalle syötti, tiesi, ettei kiekko enää takaisin tule. Kyllä hän maalin siitä teki, ei siinä enää mitään takakulmaa haettu.

- Javalla oli sellainen maalivainu ja katse oli vain sinne maalille päin. Kyllä sen niistä saldoistakin näkee, Levo ylistää.

Esa Keskinen sai Javanaisen rinnallensa pariksi kaudeksi TPS:n Musta surma -ketjuun.

- Hänellä oli sellainen piirre, että hän pystyi ampumaan mistä asennosta tahansa, tuli syöttö sitten jalkoihin tai metrin eteen tai taakse. Jalat olivat ihan solmussa, enkä ymmärrä, miten hän sellaisiin asentoihin edes taipui, kaikkien aikojen tehotilaston kuudentena majaileva ”Essi” ihastelee.

- Java laukoi nimenomaan suoraan syötöstä. En ole kellään muulla nähnyt sellaista laukausta.

Keskinen muistelee Javanaisen ottaneen maalinteon hyvin tosissaan. Vaikka vastustajan maali olisi ollut tyhjä, ei sinne paiskattu puolihuolimatonta roikkukiekkoa, vaan Java meni lämäämään kahden metrin päästä täysillä sisään.

- En usko, että Javan maalimäärää tullaan koskaan lyömään, Keskinen toteaa.

Kärkipaikka tuli makealla tavalla

Ennen porilaistykkiä tehotilaston piikkipaikkaa piti hallussa HIFK:n Matti Hagman. Hagman oli tuttu mies Javanaiselle, sillä helsinkiläinen pelasi Javanaisen rinnalla sentterinä maajoukkueessa.

Pelikaverin ohitus tapahtui makeasti HIFK:n kotihallissa Javanaiselle ominaisella puolilämärimaalilla.

Kaikkiaan Javanainen puki yllensä leijonapaidan 82 kertaa. Hän kävi kokeilemassa pelaamista myös rapakon takana Pittsburgh Penguinsissa, mutta NHL-ura ei ottanut tuulta alleen. Porilaisjoukkueessa oikea laituri viihtyi 20 kautta. 80-luvun loppupuolella Javanainen otti kahden kauden visiitin Turkuun TPS:n riveihin. Uransa hän päätti tanskalaisjoukkue Rungstedtissa vuonna 1995.

Arto Javanainen
Syntynyt: 8. huhtikuuta 1959, Pori
Hyökkääjä
Porin Ässät 1975–1984, 1985–1987, 1989–1994
TPS 1987–1989

SM-liiga + play offs: 742. 502 + 353 = 855. 690
2 SM, 3 hopeaa ja 1 pronssi
4 Suomen All Stars -valintaa
SM-liigan paras maalintekijä viisi kertaa, paras pistemies kerran

Pittsburgh Penguins 1984-85

2 MM- ja 1 olympiakisat
82 A-maaottelua

Suomen Jääkiekkoliitto ja MTV3 etsivät (vuonna 2009) yhdessä Kaikkien aikojen Leijonaa. MTV3 esitteli vajaan kolmen kuukauden aikana kaikkiaan 80 Leijonaa. Pelaajalistan kokoamisen valintakriteerinä käytettiin kyseisen pelaajan yleisiä edesottamuksia kotimaan ja ulkomaan kiekkokentillä, värikkyyttä ja persoonallisuutta unohtamatta.

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja