# 7 Aarne Honkavaara

Kiekkoleijona numero 7

Aarne Honkavaaraa kutsutaan itseoikeutetusti suomalaisen jääkiekkoilun Grand Old Maniksi. Honkavaaran pelaajaura alkoi kahden jatkosodassa vietetyn vuoden jälkeen vuonna 1944.

Honkavaara sai lempinimekseen Dynamo, kun hän pelasi venäläissotilaiden päähinettä muistuttava karvalakki päässään. Lempinimi on osuva muussakin mielessä, sillä Honkavaara on ollut suomalaisen jääkiekon kehityksessä erittäin tärkeä voima.

Seitsemän Suomen mestaruutta

Hyökkääjänä loistaneen Honkavaaran pelivuodet jäivät valitettavan vähäisiksi, sillä ura katkesi jo 29-vuotiaana, kun häneltä murskaantui sääriluu maaottelussa. Siitä huolimatta hän ehti saavuttaa huikeat seitsemän Suomen mestaruutta.

SM-liigan parhaan maalintekijän palkinto on nimetty Aarne Honkavaaran mukaan. Hänen yhden ottelun maaliennätyksensä on kahdeksan osumaa.

Sydämellinen persoona ja hyvä valmentaja

Pelaajauransa jälkeen Honkavaara toimi valmentajana Ilveksessä. Hän johdatti kasvattiseuransa kolmeen Suomen mestaruuteen. Suomen maajoukkuetta Honkavaara valmensi vuodet 1955–59 ja toimi myöhemmin kakkosvalmentajana.

- Hän oli Ilveksessä minun valmentajanani ja pelasikin kanssani hetken samaan aikaan, mutta se loppui lyhyeen, koska maaottelussa teloutunut jalka ei enää kestänyt pelaamista. Valmentajana hän oli intohimoinen jääkiekon ystävä. Hän paneutui asioihin täysillä ja innosti muitakin, Raimo Kilpiö muistelee.

- Tietysti pelaaminen oli silloin minun aikanani vielä sellaista amatööritouhua, ei sitä voi verrata nykyaikaan, mutta hyvä valmentaja hän oli, Kilpiö lisää.

- Persoonana Aarne on hyvin sydämellinen, oikein mukava, Kilpiö kehuu.

Honkavaara pelasi kahdet MM-kisat ja kerran olympialaisissa. 47 maaottelussa hän takoi hurjat tehot 46 maalia ja 12 maalisyöttöä.

Jääkiekkokirjan ja -museon isä

Aarne Honkavaaran meriiteiksi katsotaan jääkiekkotilastoinnin aloittaminen Suomessa. Hän on myös ollut perustamassa Jääkiekkokirjaa sekä Jääkiekkomuseota.

- Aarne on ollut kaikessa mukana. Pelaajana, valmentajana, historioitsijana ja museotouhu, kaikki ovat Aarneen alkuun panemia. Hänellä on ollut suuri merkitys suomalaiseen jääkiekkoiluun, Kilpiö arvostaa.

Aarne Honkavaara
Syntynyt: 7. kesäkuuta 1924, Tampere
Hyökkääjä
Ilves 1943–58
7 SM-kultaa, 2 hopeaa
3 SM-kultaa valmentajana

2 MM- ja 1 olympiakisat
47 maaottelua
Maajoukkueen valmentaja 1954–59
5 MM-kisat valmentajana
Maajoukkueen johtaja 1959-60, 1962–66

1 mo erotuomarina

SJL:n liittohallituksessa 1962–74

Teksti: Leena Lepistö / MTV3

Suomen Jääkiekkoliitto ja MTV3 etsivät yhdessä Kaikkien aikojen Leijonaa. MTV3 esittelee vajaan kolmen kuukauden aikana kaikkiaan 80 Leijonaa. Pelaajalistan kokoamisen valintakriteerinä on käytetty kyseisen pelaajan yleisiä edesottamuksia kotimaan ja ulkomaan kiekkokentillä, värikkyyttä ja persoonallisuutta unohtamatta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat