5G aiheuttaa säätieteilijöille harmaita hiuksia: Mobiiliverkko voi sotkea sääsatelliittien toimintaa

Yleistyvät 5G-verkot herättävät huolta meteorologeissa – voivat vaikeuttaa sääennusteiden tekemistä 3:58
Yleistyvät 5G-verkot herättävät huolta meteorologeissa – voivat vaikeuttaa sääennusteiden tekemistä

Kansainvälisen televiestintäliiton tuore päätös 5G-signaalien taajuusalueista huolestuttaa meteorologeja ja tutkijoita. Maailman ilmatieteen järjestö WMO pelkää, että tulevaisuudessa 5G-verkot voivat sotkea sääsatelliittien toimintaa.

Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Sami Niemelä kertoo MTV Uutiset Livelle, että uusille verkoille kaavailtujen taajuuksien joukossa on sellaisia taajuuksia, jotka ovat hyvin lähellä sääennusteiden apuna käytettävää luonnollista sähkömagneettista säteilyä.

Satelliitit puolestaan mittaavat ilmakehästä tätä tietyn taajuista säteilyä, josta voidaan päätellä esimerkiksi vesihöyryn määrää ja lämpötiloja eri korkeuksilla.

– Jotkut taajuusalueet ovat hyvin lähellä samoja luonnollisia taajuusalueita, joista saadaan muun muassa vesihöyrytietoa, jolloin on mahdollista, että 5G-taajuudet alkavat häiritä samoja taajuuksia, mitä satelliitit mittaavat.

Pahimmassa tapauksessa 5G-signaalia ja luonnon omaa signaalia ei pystyttäisi enää erottamaan toisistaan ja satelliittien mittaamaa tietoa muuttuisi käyttökelvottomaksi. 

Satelliittien keräämä tieto taas on korvaamatonta ja se korostuu etenkin luonnon ääri-ilmiöiden lisääntyessä.

Lue myös:

    Uusimmat