5.9.2003 Yrttinen kaalipiirakka

100 g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kauraleseitä
1/2 tl suolaa
n. 1/2 dl silputtua persiljaa
1 1/2 dl maitoa
15 g ( 1/3 pkt ) hiivaa

n. 1 kg valkokaalia
200-300 g parsakaalia
1 iso purjo
2-3 rkl siirappia
1-1 1/2 tl valkosipulipippuria
n. 1 tl suolaa
n. 1/2 dl silputtua persiljaa
1-2 rkl tuoretta hienonnettua meiramia tai timjamia

munaa

seesamin- tai pellavansiemeniä
1. Suikaloi kaali ja hauduta sitä miedolla lämmöllä padassa 20-30 minuuttia.
2. Lisää joukkoon parsakaalin kukinnot ja ohuiksi viipaleiksi leikatut parsakaalin varret. Halkaise purjo, huuhdo ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja lisää pataan.
3. Mausta seos siirapilla, valkosipulipippurilla ja suolalla. Hauduta vielä noin 10 minuuttia. Lisää yrttisilput ja anna jäähtyä haaleaksi.
4. Valmista kuoritaikina. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, kauraleseet ja suola.
5. Lisää persiljasilppu ja kädenlämpöiseen maitoon liuotettu hiiva. Alusta taikina tasaiseksi.
6. Ota taikinasta noin 2/3 ja kauli se pyöreäksi levyksi ( halk. n 26 cm + reunat ) jauhoja apuna käyttäen.
7. Nosta levy irtopohjaiseen pyöreään vuokaan ja vuoraa taikinalla myös vuoan reunat kädellä painaen.
8. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta lastalla kevyesti painellen.
9. Kauli lopputaikina leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä levyn keskusta kapeiksi nauhoiksi, jätä reunat ehjiksi. Nosta taikinalevy leivinpaperin avulla piirakan pinnalle ja käännä pohjataikinan reunat päälle.
10. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle seesamin- tai pellavansiemeniä.
11. Kypsennä piirakka 200 asteessa uunin alaritilätasolla 35-40 minuuttia.

Vinkit:

* Voit käyttää täytteeseen parsakaalin asemesta kukkakaalia.
* Nopea vaihtoehto talvella on on pakastettu parsakaali, käytä sitä 1 pussi ( 200 g ) .
* Vaihda halutessasi purjo sipuliin, käytä täytteeseen 2 isohkoa sipulia hienonnettuna.



Lue myös:

    Uusimmat