45 minuuttia: Kannattaa miettiä, kenet ottaa pysäköintiä valvomaan

Yksityinen pysäköinninvalvonta kuumentaa tunteita. Jotkut kiittävät, kun taloyhtiön pihalla pelastustiet pysyvät auki ja oma parkkipaikka omassa käytössä. Toiset kiroavat, kun saavat valvontamaksun, kun oma pysäköintilupa on pudonnut auton lattialle.

Jotkut valvontayritysten työntekijät saavat tappouhkauksia.

- Valtaosin olemme saaneet myönteistä palautetta yksityisen pysäköinninvalvonnan lisääntymisestä, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Taloyhtiöissä kannattaa kuitenkin miettiä, millaista palvelua oikeasti tarvitaan - ja keneltä sitä kannattaa ostaa. Kaikki alan yritykset eivät toimi yhtä moitteettomasti.

Tarjouksia sataa isännöitsijöiden sähköpostiin

Kilpailu alalla on kovaa, ja kymmenet yhtiöt tarvitsevat uusia asiakkaita. Kiinteistöliitto kehottaa miettimään tarkkaan, kenet ottaa omalle tontille valvomaan.

- Kannattaa kysyä kokemuksia muilta alueen taloyhtiöiltä, sanoo Hiltunen.

- Ovatko valvontakyltit selkeitä ja oikeissa paikoissa, ja onko olemassa ohjeet siitä, miten virheellisen maksun saa peruttua? Nämä ovat esimerkiksi seikkoja, jotka kannattaa selvittää ennen kuin nimiä pistetään paperiin.

Parkkibisneksen villi länsi?

Koska ala on uusi ja lainsäädäntö vasta valmisteilla, on mukana monenlaista yrittäjää. Osa yrittäjistä velottaa nyt kunnallista pysäköintivirhemaksua suuremman valvontamaksun tai siirtää asian hyvin rivakasti perintätoimistolle.

Uuden lain myötä maksun suuruus ja se, miten perintää tehdään, tulee tarkasti säädellyksi. Osa alan yrittäjistä noudattaa tulevan lain kirjainta jo nyt, osa toimii vastoin nykylakejakin.

Sallittua ei ole esimerkiksi luvata hinata väärinpysäköidyt autot pois - se tehtävä kuuluu viranomaiselle.

Katso Hanna Takalan juttu:

Lue myös:

    Uusimmat