4 vinkkiä mökin turvaamiseen talven ajaksi

Kesän mökkeilykausi alkaa syksyn myötä päättyä. Mökki, jota ei käytetä talvisaikaan, on syytä saattaa talvilepoon muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä. Vaivannäöllä varmistat, ettei talvi tee tuhojaan ja että keväällä mökki on taas miellyttävässä kunnossa. Samalla voit olla rauhallisin mielin, vaikka mökkisi sijaitsisi pitkänkin välimatkan päässä.

– Suomalaiset ovat kesämökkikansaa. Mökeistä on tullut kodinomaisempia myös varustelultaan. Miksi mökin turvallisuusjärjestelmän pitäisi olla yhtään heikompi kuin kotona, kysyy MariaTevajärvi,Verisure Suomen toimitusjohtaja.

Vinkit mökin talviturvaksi

1. Suojaa hormi. Varmista, että piipun ilmanvaihtohormi on auki ja piipun päällä on "hattu". Näin hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä. Hormi ei rapaudu eikä halkea ja keväällä vetokin on parempi kuin suojaamattomassa piipussa. Vaurioitunut hormi on paloturvallisuusriski, joten muista tarkistaa palovaroittimien toiminta keväällä.

2. Pidä peruslämpö päällä. Vesijohtoverkkoon kuulumatonta mökkiä voi pitää myös kylmillään. Uudet, nykyaikaisesti varustellut mökit ja vapaa-ajanasunnot kuitenkin vaativat peruslämpöä vuoden ympäri. Sopiva lämpötila on noin 5–10 astetta. Lämpöä voi pitää yllä esimerkiksi pienitehoisella lämmityslaitteella, kunhan huolehdit paloturvallisuudesta. Riittävä peruslämpö suojelee mökin sähkölaitteita ja estää kosteuden aiheuttamia oikosulkuja.

3. Tyhjennä vedet. Tyhjennä putket ja vesisäiliöt, jos mökissä ei pidetä talvella peruslämpöä. Vesi pitää tyhjentää kaikkialta, missä se voi jäätyä – putkista, letkuista, pumpuista, ämpäreistä, muuripadoista. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa. Harjaa katto ja tarkista sen kunto.

4. Suojaa arvotavara. Vie kaikki arvokas ja arvokkaan näköinen tavara mökiltä pois talven ajaksi. Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin. Jätä verhot auki, jotta kaikki näkevät, ettei arvotavaraa ole.

Mökkimurrot ovat yleisiä etenkin talvikauden aikana. Murtohälyttimen ensisijainen tehtävä on pitää mahdolliset tunkeilijat loitolla. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja