4.2.2004 Runebergin tortut kahvin kera (12 annosta)

Taikina:
200g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
50 g mantelirouhetta
1 tl leivinjauhetta
vadelmahilloa

Kostutus:
1 dl vettä
1 dl punssia tai Amarettoa
2 rkl sokeria

Pinnalle:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Levitä massa voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (n. 20 cm x n. 20 cm), tee taikinaan 12 kuoppaa tasaisin välein. Laita jokaiseen kuoppaan hiukan vadelmahilloa. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa leivinpaperin päälle. Sekoita kostutusliemi ja sivele sillä tortun pinta joka puolelta, anna vetäytyä. Peitä torttu kelmulla, jottei se kuivahda.

Leikkaa 12 tasakokoista palaa. Lisää keskelle vadelmahilloa. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri vesitilkkaan ja pursota sitä hillosilmien ympärille.

Vaniljainen kahvijuoma (1 annos)

1 dl vahvaa kahvia tai 1 annos espressoa
2 dl kuumaa maitoa
1 tl vaniljasokeria

Valmista kahvi. Kuumenna maito kattilassa tai mikrossa, sekoita joukkoon vaniljasokeri. Kaada kahvin joukkoon ja tarjoile.

Rommikahvi (1 annos)

2 cl tummaa rommia
2 tl hunajaa
2 dl kahvia
2-3 rkl löysää kermavaahtoa

Sekoita rommi ja hunaja keskenään. Lisää kuuma kahvi. Viimeistele juoma löysällä kermavaahdolla.

Reseptit: Sami Salonen

Lue myös:

    Uusimmat