Mainos

31 henkilölle tuomio Vaasan laajassa huumejutussa

Vaasan käräjäoikeus langetti tänään tuomiot 31 syytetylle Vaasan laajassa huumejutussa. Kahdeksan syytetyistä sai vankeusrangaistuksen, loput tuomittiin sakkoihin.

Vankeustuomioiden pituudet vaihtelivat runsaasta yhdestä kuukaudesta yli neljään vuoteen vankeutta. Huumekauppaa käytiin Vaasan seudulla viime vuoden loppupuolella. Kaupan oli amfetamiinia, hasista, ekstaasitabletteja sekä pieniä määriä marihuanaa ja kokaiinia. Huumeet toimitettiin lähinnä Lahden seudulta, jossa huumeketjun tukkuporras toimi.

Viisi syytetyistä sai tuomiot törkeistä huumausainerikoksista. Kovimman vankeusrangaistuksen sai Vaasassa huumeita myynyt Jarl Ove Beijar, joka tuomittiin 4 vuodeksi ja 4 kuukaudeksi vankeuteen. Huumekauppaa käytiin tuomitun ja tämän avovaimon asunnolla.

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että Beijar piti hallussaan ja suurimmalta osalta myi 700 grammaa amfetamiinia, 200 grammaa hasista ja 50 ekstaasitablettia. Syyttäjän väitteeseen siitä, että Beijar olisi jatkanut tai laimentanut myymäänsä amfetamiinia jollakin muulla aineella käräjäoikeus ei löytänyt riittävää näyttöä.

Huumeet Lahdesta välittänyt Mika Kiviniemi ja ne edelleen Beijarille toimittanut Jari Heikkilä tuomittiin molemmat 3 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi vankeuteen. Beijarin avopuolison katsottiin niin ikään myyneen huumeita ja hänet tuomittiin 2 vuodeksi 8 kuukaudeksi vankilaan. Pariskunta tuomittiin menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 150 000 markkaa.

Neljä muuta pääsyytettyä tuomittiin menettämään valtiolle yhteensä hieman yli 40 000 markkaa rikoksella tienaamaansa hyötyä. Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin kaikkiaan 23 syytettyä. Tuomiot tulivat huumausainerikoksista tai avunannosta huumausainerikokseen. Suurin osa sakkoja saaneista oli syyllistynyt huumeiden hallussapitoon ja käyttöön. Sakkojen määrät vaihtelivat 10 päiväsakosta 80 päiväsakkoon.

Monet huumeiden hallussapidosta ja käytöstä syytteessä olleet muuttivat oikeussalissa esitutkintakertomustaan itsensä ja kanssasyytettyjen eduksi. Myös ostettujen huumeiden määrää pienennettiin. Syytettyjen mukaan heitä painostettiin kuulusteluissa ja pois päästäkseen he kertoivat mitä sattuu. Käräjäoikeus oli pitkälti sitä mieltä, että esitutkintakertomukset olivat uskottavampia kuin syytettyjen muutetut kertomukset. Käräjäoikeus totesi lisäksi, että kuulustelijoina oli useita eri poliiseja, mikä sekin osaltaan vähensi painostusväitteiden uskottavuutta.

Laajassa huumejutussa on ollut epäiltynä kaikkiaan noin 80 henkilöä. Syyttäjän mukaan loppujen osalta asia on syyteharkinnassa ja odotettavissa saattaa olla lisää oikeudenkäyntejä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.