26.2.2003 Pistou-keitto

Vieraana muotoilija, keramiikkataiteilija Inkeri Leivo Arabian pro arte-osastolta.

Pistou-keitto (eteläranskalainen papusoppa) 6-8:lle

250 g valkoisia kuivattuja papuja + vettä
2 sipulia
2 - 3 valkosipulinkynttä
1 (250 g) purjo (valkoista osaa)
tilkka oliiviöljyä
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
1 prk säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
3 - 5 (250 g) perunaa esim. Van Gogh
1 (250 g) kesäkurpitsa
250 g vihreitä pakastepapuja
basilikanoksa
timjaminoksa
1,5 - 2 l liha- tai kasvislientä
mustapippuria
100 g pikkumakaroneja
parmesaaniraastetta

1. Huuhdo pavut ja liota niitä vedessä yön yli. Keitä ne uudessa vedessä kypsiksi (1-1,5 tuntia) tai keitä hyvin liotetut pavut keiton joukossa.
2. Kuori ja pilko kasvikset. Valuta tomaatit. Liemen voit käyttää muuhun ruuanvalmistukseen tai juomaan.
3. Kuullota sipulisilppu oliiviöljyssä. Lisää muut kasvikset vihreitä papuja lukuunottamatta.
4. Lisää joukkoon liemi, liotetut pavut ja mausteet ja anna porista hiljalleen kannen alla runsas 1 tunti.
5. Lisää joukkoon loppuvaiheessa makaronit ja pakastepavut ja keitä ne kypsäksi. Tarjoa keiton kanssa pistou-tahnaa keittoon sekoitettuna tai erikseen ja parmesaaniraastetta sekä hyvää maalaisleipää.

Pistou

4-5 (250 g) kaltattua tomaattia
2 ruukkua basilikaa
4 valkosipulinkynttä
6 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
50 g raastettua parmesaanijuustoa

1. Valmista pistou monitoimikoneessa, sauvaskoittimella tai isossa huhmareessa.
2. Laita kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja jauha tasaiseksi tahnaksi.



Pistou- keitto, 100 g



Energia: 360 kJ / 87 kcal
Prot. 5 g, hh 11 g, ra. 2 g

Pistou -tahna, 100 g


Energia: 880 kJ/ 210 kcal
Prot. 4 g, hh 4 g, ra. 20 g


Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Inkeri Leivon Gardena Pro Art Arabia

Lue myös:

    Uusimmat