24.9.2002 Kala-kasviskeitto ja lämpimät leivät

kirjolohen tai muun kalan ruodot ja pää
1-1,5 l vettä, 2 laakerinlehteä, kok.pippureita
1 kirjolohen filee
2 porkkanaa
1 sipuli ja/tai pätkä purjoa
pala palsternakkaa
2 varsisellerin vartta
1 fenkoli
4-6 perunaa
suolaa, pippuria
tilliä
(2-3 tomattia)

pestoa tai pestolla maustettua ranskankermaa
1. Poista kirjolohen päästä kidukset ja pyyhi veri pois. Nosta ruodot kattilaan, kaada vesi päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia. Halutessasi voit lisätä joukkoon makua antamaan paloiteltua sipulia, purjoa porkkanaa ja muita keittojuureksia.
2. Kuutioi tai viipaloi kasvikset ruotojen kiehuessa.
3. Siivilöi liemi, kuumenna se kiehuvaksi ja lisää joukkoon kasvikset listan järjestyksessä tomaattia lukuunottamatta. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää tomaattikuutiot kun keitto on kypsynyt runsaat viisi minuuttia.
4. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Lisää kuutioitu kirjolohi.
5. Hauduta muutama minuutti ja ripottele sekaan runsaasti tilliä tai muuta vihreää.
6. Tarjoa keiton kanssa pestoa tai pestolla maustettua ranskankermaa, jota jokainen voi lisätä makunsa mukaan keiton pinnalle. Lisäksi maistuu leipä sellaisenaan tai lämpimänä. Jos ostat kokonaisen kirjolohen, graava toinen filee tai kypsennä se uunissa kasvisten kanssa seuraavana päivänä.

Lämpimät leivät

paahto-, revittyä- tai muuta leipää
maustettua tuorejuustoa, vuohen- tai muuta juustoa
(keitto- tai muuta kinkkua välipalaleipiin)
yrttejä, pieniä kurkku-, paprika- tai tomaatti-(ei siemeniä)kuutioita

1. Leikkaa leivästä sopivia viipaleita tai käytä paahtoleipää tai muita annosleipiä.
2. Levitä leiville tuorejuustoa tai muuta juustoa. Ripottele päälle halutessasi yrttejä tai kasviskuutioita. Nosta kaksi leipää päällekkäin ja pariloi voileipä- tai muulla grillillä.
3. Koululaisen välipalaleiville antaa tukevuutta kinkkuviipale ja lisämakua sinappi- tai maustekastike sipaisu.
4. Leikkaa leivät halutessasi kolmioiksi, jolloin niiden syöminen on helppoa.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat