Kansainvälinen olympiakomitea KOK valitsee vuoden 2010 talviolympialaisten järjestäjäkaupungin keskiviikkona. Loppusuoralla kisassa ovat Kanadan Vancouver, Itävallan Salzburg ja Etelä-Korean Pyeongchang.
Alkuviikon ajan hakijat ovat keränneet viime hetken etua muihin kovalla lobbaamisella ja politiikan teolla. Suosikiksi kisassa KOK:n tarkastusryhmän myönteisimmän arvion myötä noussut Vancouver luottaa tunteisiin. Salzburg suunnittelee loppuhetkien rynnistystä tarkalla ohjelmalla. Pyeongchang taas tarjoilee hakemustaan tuntemattomuudellaan.
Vancouver on kulissientakaisessa politiikassa suosikki, sillä monet valintakomitean eurooppalaisjäsenet näkevät kanadalaisten valinnan varmistavan sen, että Eurooppa saa vuoden 2012 kesäolympialaiset. Kaikkia Euroopan ääniä ei tälläkään oletuksella Vancouverille kuitenkaan tulisi, sillä ennakkoon heikoimmat 2012-hakijat (Madrid, Moskova, Leipzig) saattavat tähdätä jo vuoden 2016 olympialaisiin. Näin monet euroäänet menisivätkin Salzburgille, jolloin maanosien "rotaatio" kääntyisi suotuisaksi Euroopan kisoille 2016. Tämä toimisi tietysti vain silloin, jos vuoden 2012 kesäkisat menisivät New Yorkille tai Torontolle.
Vancouver hehkuttaa
Vancouver haki talviolympialaisia ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla, mutta vuoden 1976 olympialaiset menivät Itävallan Innsbruckille. Nyt kaupunki on valjastanut hakuunsa mm. KOK:n Otto Jelinekin ja Catriona Le May Doanin sekä jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn.
- Tämä hakemus on läpinäkyvä, rehellinen ja hyvä urheilijoille. Prahassa asuvana kanadalaisena olen ylpeä ajatellessani, kuinka tämä vaikuttaa kaikkiin tuleviin urheilutapahtumiin, tshekkiläissyntyinen entinen taitoluistelija Jelinek runoili.
- Tässä on todella ajateltu urheilijoita, ja sitä intohimoa jota meillä tunnetaan urheilua kohtaan, pikaluistelussa kaksi olympiakultaa voittanut Le May Doan puolestaan hehkutti.
Salzburg tavoittelee voittoa
Hakuprosessin loppuhetket tunti tunnilta tarkasti suunnitelleiden itävaltalaisten mukaan "puhuminen" on nyt tärkein tehtävä. KOK:n jäsenille Salzburgin ihanuutta lobbaavat mm. alppihiihtäjä Hermann Maier sekä kelkkailusuuruus Georg Hackl, jotka on ajattelevaisesti asetettu heidän lajeistaan kiinnostuneiden KOK-ihmisten kimppaan.
- Tavoittelemme täällä voittoa. Olemme nyt loppusuoralla, ja tiedämme että voimme voittaa. Toivomme vain ehtivämme sen sadasosasekunnin ennen muita maaliin, Salzburgin hakujohtaja Robert Kaspar totesi.
Korealaiset toivovat ihmettä
Eteläkorealaisen Pyeongchangin edustajat hakevat etua monille hämärän peitossa olevasta sijainnistaan. Korealaiset muistuttavat, että Albertvillen (1992) ja Lillehammerin (1994) hakiessa kisoja niistäkään ei tiedetty maailmalla juuri mitään. Nykypäivän tilanteeseen noiden kisojen hakusysteemiä ei kuitenkaan oikein voi verrata, sillä tuolloin KOK:n jäsenet saivat vielä tutustua hakijakaupunkeihin itse vierailemalla paikan päällä.
Salt Lake Cityn lahjontaskandaali muutti kuitenkin kuviot, ja nykyään kaupungit arvioidaan erillisen tarkastusryhmän toimesta.
- Kaikki tuntevat Salzburgin ja Vancouverin. Pyeongchang on vähiten tunnettu. Mutta kuka tiesi Albertvillestä ennen vuotta 1992? Kuka tiesi missä se sijaitsee? Historia toistaa itseään, korealaisten hakupäällikkö Gong Ro-myung totesi toiveikkaana.
Vuoden 2010 olympialaisia talvikisoja hakevien kolmen kaupungin ominaisuudet kiteytettynä:
Salzburg, Itävalta
Asukkaita: 180 000.
Rahoitus: Valtiolta 760 miljoonaa euroa. Lisäksi 2,25 miljardin euron investoinnit infrastruktuuriin (josta 1,73 miljardia majoituksiin, 320 miljoonaa tiestöön ja rautateihin sekä 113,3 miljoonaa urheilupaikkoihin).
Alueet/kisapaikat: Salzburgin ympäristö (Hallein, Rif, Schönau), Amaden alue (Bischofshofen, Radstadt/Altenmarkt, Flachau, Altenmarkt/Zauchensee), Kitzbühel. Yksitoista kisapaikkaa, joista kuusi jo ennestään valmiina.
Kisakylät: Salzburg-Nähessä, Kitzbühelissä ja Radstadt/Altenmarktissa.
Maan aiemmat olympiakisat: Innsbruckin talviolympialaiset 1964 ja 1976.
Vancouver, Kanada
Asukkaita: 500 000, ympäristössä yht. 2 miljoonaa.
Rahoitus: Valtiolta 750 miljoonaa euroa. Lisäksi 731 miljoonan euron investoinnit infrastruktuuriin (josta 148 miljoonaa kisakyliin, 335 miljoonaa tiestöön ja rautateihin sekä 202 miljoonaa urheilupaikkoihin).
Alueet/kisapaikat: Vancouverin ympäristö (Cypress, Burnaby), Whistlerin vuoristoalue (Whistler Creekside, Blackcomb, Callaghan Valley). Kolmetoista kisapaikkaa, joista seitsemän jo ennestään valmiina.
Kisakylät: Vancouverissa ja Whistlerissä.
Maan aiemmat olympiakisat: Montrealin kesäolympialaiset 1976, Calgaryn talviolympialaiset 1988.
Pyeongchang, Etelä-Korea
Asukkaita: 47 000.
Rahoitus: Valtiolta 602 miljoonaa euroa. Lisäksi 2,42 miljardin euron investoinnit infrastruktuuriin (josta 1,9 miljardia tiestöön ja rautateihin sekä 500 miljoonaa urheilupaikkoihin ja kisakyliin).
Alueet/kisapaikat: Pyeongchang, Gangneung, Jungbong, Sungwoo Resort, Bokwang Phoenix Park, Wonju. Kolmetoista kisapaikkaa, joista viisi jo ennestään valmiina.
Kisakylät: Pyeongchangissa, Wonjussa ja Gangneungissa.
Maan aiemmat olympiakisat: Soulin kesäolympialaiset 1988.
(MTV3-STT)