Mainos

20.3. Rivitalopiha saa uuden ilmeen

Puutarhan vaikutus ihmisen mieleen on kiistatta rentouttava. Sen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, jotta siellä oleskelu todella muodostuisi sellaiseksi. Puutarhan eri elementit – kasvit, varjoa antavat katokset, käytävät, polut, penkit, vesiaiheet ja oleskelualueet – tukevat oikein toteutettuina toinen toistaan halutun tuloksen saavuttamiseksi.

Materiaalivalinnoissa kannattaa suosia aitoja luonnonmateriaaleja. Puukantiset terassit tuntuvat lämpimältä jalalle, ovat ystävällisempiä putoaville tavaroille ja materiaalikustannuksiltaan usein edullisempia kuin kivetyt. Liuske- tai muilla luonnonkivillä päällystetyt terassit puolestaan sopivat erityisesti silloin, kun puutarhan ilmeeseen halutaan viimeisteltyä tyylikyyttä.

Pioni 20.3.2007

Aurinkoisilla paikoilla tarvitaan myös varjoa. Sitä saadaan aikaan pergoloilla, huvimajoilla tai sijoittamalla oleskeluryhmä varjoa antavan puun siimekseen. Uusimpia varjonantajia ovat tukevasta kankaasta valmistetut "purjeet", joita voi ripustaa tai kiinnittää varjoksi eri tavoin.

Oma merkityksensä levolle ja rentoutumiselle on katseenvangitsijoilla, joita on käytetty puutarhoissa kautta aikojen. Parhaimmillaan ne onnistuvat pysäyttämään stressaantuneenkin kulkijan ja irrottamaan tämän ajatukset päivän askareista. Tehokkaita ovat esineet, joilla saadaan luotua halutunlaista tunnelmaa: niillä voidaan hauskuuttaa, rauhoittaa tai pysähdyttää.

Pioni 20.3.2007

Katseenvangitsijoita kannattaa sijoittaa puutarhaan harkiten. Usein yksi tehokas toimii paremmin kuin monta ilmeeltään erilaista. Valikoima on lisääntynyt viime vuosina kiitettävästi ja nyt on saatavissa niin palloja, obeliskeja, huippusuosittuja pajukoristeita kuin japanilaisaiheisia graniittiesineitäkin. Ja jos miellyttävää ei löydy hyllystä, uniikin kappaleen voi teettää ammattilaisella!

Portti lastenvaunumitoituksella

Pioni 20.3.2007

Kohteenamme oleva rivitalopiha on suunnittelijan kannalta ihanteellinen, sillä edelliset asukkaat eivät ole tehneet sille yhtään mitään. On vain poistettava rikkaruoho, minkä jälkeen päästään tekemään koko piha aivan uusiksi.

Rehevä pensasaita rajaa pihan taloyhtiön yhteisestä piha-alueesta. Koska budjetti on vain 500 euroa, seinän vieressä oleva terassi ja sivuilla olevat puuaidat jätetään pääosin ennalleen. Vanha nurmikko otetaan pois ja parannetaan maata tuomalla tilalle uutta maa-ainesta. Vanha pensasaita jätetään ennalleen, joskin yksi pensas poistetaan ja laitetaan sen tilalle kaariportti. Koska perheeseen on tulossa uusi jäsen, portti mitoitetaan sellaiseksi, että sen kautta pystyy kulkemaan helposti myös lastenvaunujen kanssa.

Lepoteemamme näkyy erityisesti harsokatoksessa, jonka ansiosta vaikkapa päivänokoset voi ottaa rauhassa ilman häiritseviä pikkuötököitä.

Siirtonurmikko on nopea ja kätevä

Pioni 20.3.2007

Siirtonurmikko perustetaan samoin kuin siemenistä kylvettäväkin nurmikko. Maa tasataan ja siihen laitetaan uutta multaa 10 - 15 cm. Vältetään jättämästä kuoppia tai painanteita, joihin voi kertyä sadevettä. Kun kaikki multa on levitetty, pinta on syytä jyrätä.

Jos nurmikon kasvulle halutaan paras mahdollinen lähtö, käytetään erityisesti nurmikolle tarkoitettua kasvualustaa: se sisältää runsaasti kivennäismaata ja on koostumukseltaan sellainen, että sietää hyvin tallaamista. Käytimme kasvualustaseosta, joka sopii sekä vanhan nurmikon paikkaamiseen ja elvyttämiseen että uuden nurmikon perustamiseen.

Uuden nurmikon kastelusta on huolehdittava niin kauan, että se on juurtunut – noin kolme viikkoa. Sen jälkeen nurmikkoa on leikattava säännöllisesti. Sitä ei saa päästää liian pitkäksi. Jos siirtonurmikon levitys tehdään aurinkoisena, kuumana päivänä, nurmirullat kannattaa säilyttää työn ajan varjoisassa paikassa, etteivät ne pääse palamaan.

Pioneja, kurjenmiekkoja, yrttejä...

Siperiankurjenmiekka (Pioni 20.3.2007)

Pihan ainoiksi pensaiksi valittiin kiiltotuhkapensaat (Cotoneaster lucidus), jotka istutetaan puoliympyrän muotoon. Keskelle aluetta istutettuina pensaat luovat syvyysvaikutelmaa ja tällä tavalla piha saadaan jaettua erilaisiin tiloihin. Kiiltotuhkapensaat leikataan enintään 50 – 60 cm korkeiksi ja tasataan myös sivuilta. Kiiltotuhkapensas menestyy vyöhykkeillä I – V ja sopii auringosta puolivarjoon.

Pioni 20.3.2007

 • Hämykuunliljat (Hosta undulata 'Erromena') istutetaan takana ja sivulla olevaan penkkiin. Sopii varjosta puolivarjoon.
 • Kukintojen lisäksi voi leikkiä lehtimuodoilla. Pihalle tulee kahta erilaista violetin sävyä olevaa saksankurjenmiekkaa (Iris Barbata-Elatior ja Siperiankurjenmiekkaa (Iris sibirica), jotka sopivat auringosta puolivarjoon.
 • Porttikaaren ympärille istutetaan säleikköviiliviiniä (Parthenocissus inserta) pehmentämään ja sulauttamaan sisääntuloa ympäristöönsä. Se sopii auringosta puolivarjoon ja istutetaan entiseen syvyyteensä.
 • Haluttua tummaa ja vahvaa säväystä pihan ilmeeseen tuo tumman oranssi tarhapäivänlilja.

Pioni 20.3.2007

Emäntä toivoi pihaan myös pioneja. Valinta osui tummemman punaiseen (Karl Rosenfield) ja vaaleampaan (Sarah Bernhard), jotka ovat kestäviä, yleisesti saatavissa olevia jalopionilajikkeita. Pionit on istutettava mahdollisimman hyvään puutarhamultaan; ei syvempään kuin ovat olleet ruukussa. Ne eivät pidä siirtämisestä vaan kehittyvät sitä upeammiksi, mitä kauemmin saavat olla paikallaan.

Yrtit laitetaan ruukkuihin ja ruukut paikalleen, sitten piha onkin valmis!

Istutusalueen ja nurmikon rajaaminen toisistaan on hyvin tärkeää jo huolitellun ilmeenkin takia. Rajauksen voi tehdä monella tapaa, esimerkiksi lattaraudalla, puulla tai muovisilla rajausnauhoilla. Vanha, luotettava tapa on kuitenkin yksinkertaisesti leikata rajat siisteiksi. Nykyisin on saatavissa reunanrajaussaksia, joilla työ käy helposti ja nopeasti – sitä kätevämmin, mitä useammin niitä käyttää.

Pioni 20.3.2007

Lisätietoja:

 • penkki/pöytä 93,50 €
 • hylly ('porras') 80,00 €
 • lehtivati 15,00 €
 • puukulho 11,00 €
 • viuhka 2,50 €
 • tuikut 2,50 €
 • kynttilänippu 5,00 €
 • jälleenmyynti: Pineapple Fashion & Decor Oy, www.pineapple.fi
 • tossut 2 x 34,00 €
 • tyynyt (pyöreä) 2 x 58,00 €
 • tyynyt 2 x 20,00 €
 • peitto 129,00 €
 • tuikut 4 x 10,00 €
 • harsokatos 10,00 €
 • jälleenmyynti: Sisustusliike Day, Bulevardi 11, Helsinki
 • ruukut 4 x 22,00 €
 • tuikkulyhdyt 2 x 9,90 €
 • kaari 30 €
 • jälleenmyynti: Bauhaus, Vantaa, www.bauhaus.fi
 • vaaleat lepotuolit
 • jälleenmyynti: Papagena Oy, Eteläesplanadi 14, Helsinki

(Pioni 20.3.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.